IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния очаква най-голямата реколта жито за последните 27 години

Земеделците очакват средната продукция жито през тази година да бъде от 3,9 тона на хектар

17:33 | 05.06.14 г. 2
Румъния очаква най-голямата реколта жито за последните 27 години

Румъния очаква да постигне най-голямата реколта жито в последните 27 години, съобщава местното издание Ziarul Financiar, цитирано от БТА.

Земеделците очакват средната продукция жито през тази година да бъде от 3,9 тона на хектар, което е с 13 на сто повече спрямо миналата година, когато също бе регистрирана рекордна реколта.

Очакванията на бранша са само през юли да бъдат прибрани 8,3 млн. тона жито, което ще бъде най-голямата реколта от 1987 г. насам.

Румъния ще затвърди петата си позиция на производител на жито сред държавите в Европейския съюз и ще намали с една четвърт разстоянието си от Полша, която заема четвъртото място, сочи доклад на немската компания Alfred C. Toepfer International. Дружеството търгува със земеделска продукция, зърно, маслодайни семена и фуражи и има клон в северната ни съседка.

Средната стойност на румънската продукция от жито е била 1 млрд. евро в последните 5 години, с регистрирани върхови стойности от 1,4 млрд. евро през 2011 и 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
разправят, че Украйна не е успяла да засее...ако е така цената ще скочи, а ако имаме късмет ние и комшиите за добра реколта-ще ни покрие зара и ще вкарат повече пари в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Да се готвят и българите за най голямата реколта от зърнени храни от началото на прехода Не че това ще направи хляба по-евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още