IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г7 заплаши Кремъл с разширяване на санкциите

За първи път в последните 17 години срещата на седемте най-развити страни в света премина без представител от Русия

10:13 | 05.06.14 г. 1
<p>
	Сред участниците в срещата на Г7 бяха&nbsp;Жозе Барозо, Шиндзо Абе и Херман Ван Ромпьой (от ляво надясно). <em>Снимка: Ройтерс.</em></p>

Сред участниците в срещата на Г7 бяха Жозе Барозо, Шиндзо Абе и Херман Ван Ромпьой (от ляво надясно). Снимка: Ройтерс.

Лидерите на групата на седемте най-развити страни в света (Г7) изразиха нарастващата си загриженост по повод покачващото се насилие в Югоизточната част на Украйна и предупредиха Кремъл да ограничи движението на оръжия и военни през границата. В противен случай Русия ще бъде подложена на още по-строги международни санкции, пише Financial Times.

За първи път в последните 17 години срещата на върха премина без представител от Русия. Лидерите не се споразумяха за конкретни действия при необходимост от реализиране на нови санкции срещу Москва въпреки настояването на американския президент Барак Обама.

Вместо това в комюнике лидерите си оставиха вратата отворена за бъдещи действия, като посочиха, че биха могли да "засилят целенасочените санкции" или да предприемат по-широки мерки, ако "последващите събития го налагат".

След срещата канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи, че ако вътрешната дестабилизация в Украйна не приключи и новоизбраният украински президент Петро Порошенко не бъде признат, това би могло да провокира Запада да действа по-решително.

"Най-важното нещо за Украйна е да има разумно бъдеще", заяви Меркел.

В своето комюнике Г7 продължава да настоява за промяна на посоката на руската анексия на Крим и обеща да застане зад новото украинско правителство, дори и това да провокира "неприемлива намеса" от страна на Русия.

"Ние призоваваме Руската федерация да признае резултатите от изборите, да завърши изтеглянето на своята армия на границата с Украйна, да спре притока на оръжия и военни през границата и да упражни своето влияние сред въоръжените сепаратисти, които да предадат оръжията си и да се откажат от насилието", отбелязаха от Г7.

Опитите на Запада да изолира символично Владимир Путин, изключвайки го от заседанието на Г7, бяха накърнени от решението на френския му колега Франсоа Оланд, който реши да покани руския президент за церемониите в памет на десанта в Нормандия.

В тази връзка Бен Роудс, заместник-съветник на Обама по националната сигурност, изрази загриженост относнос двустранните срещи, които ще се проведат. Той настоя за единна позиция, която да бъде отстоявана при всички срещи на Путин във Франция.

Същевременно Оланд защити решението си да покани Путин, като отбелязва, че руският президент се е съгласил да присъства, въпреки че в Париж ще бъде и Порошенко. Въпреки това френският държавен глава добави, че няма да отстъпи от исканията за деескалация на напрежението в Украйна.

"Помним това, което дължим на руския народ, на съветските хора от онова време. Те се държаха героично в лицето на нацистките дивизии и страданията на руския народ", отбеляза френският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
Добре де, що само от Путин изискват деескалация, Прошенко там няма ли думата? Все пак не Путин нанася самолетни удари по градовете. На зрителите вече им стана ясно, че разумното бъдеще за Украина е затваряне на източната граница и обръщане на *** на запад. Абе да ни е честита новата студена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още