IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

181 убити при сблъсъци в Източна Украйна от началото на операцията

Властите в Киев обмислят обявяването на военно положение в Донецка и Луганска област

10:51 | 04.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Импровизиран ГКПП на проруските бойци при град Дружковка, на 66 км от Донецк и 543 км от Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Импровизиран ГКПП на проруските бойци при град Дружковка, на 66 км от Донецк и 543 км от Киев. Снимка: Ройтерс

Украинските войници продължиха да се сражават в източната част на страната до бунтовническата крепост Славянск във вторник. В същото време бунтовническите нападения над граничен пункт на украинската армия в Луганск обаче започнаха да утихват, предава Ройтерс.

От началото на военната операция в Източна Украйна са били убити 181 души, включително 59 войници, призна временният главен прокурор на страната Олех Махницки във вторник. Ранени са поне 293-ма души, добави той. Правителството продължава да се опитва да възстанови контрола си върху територията, заета от сепаратистите, и притиска бунтовниците, които се стремят към независимост на региона. 

Около 40% от жителите на Славянск вече са напуснали домовете си и търсят убежище извън районите, в които се водят боеве. В Луганск пък се засилва охраната на пограничните пунктове, след като граничарите са били нападнати в понеделник от проруски активисти.

В същото време стана ясно, че около 15 000 души са напуснали домовете си в районите на сраженията в Донецк. По-рано кметът е заявил, че евакуация на жителите не е възможна.

Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че украинските сили са прочистили северната част на Донецка област от „терористи”. В изявлението на Турчинов се добавя, че украинските военни затварят границата между северната и източната част на Луганска област.

„Днес в хода на антитерористичната операция напълно прочистена от терористи е била северната част на Донецка област, унищожени са опорни пунктове и военни лагери на терористите в този регион, като е завзето укреплението им в Семьоновка, установен е контрол над град Красний Лиман”, се казва в съобщението. Според Турчинов ликвидираните вчера подразделения на терористите са били най-многочислените от началото на операцията, „което открива възможността за освобождение на централната част на Донбас от терористи в най-близка перспектива”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ще те помоля повече да не публикуваш такива линкове. Да показваш това, само за да се опиташ да отвориш очите на някое зомби(още повече, че знаеш, че ще е неуспешно) минава границите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ето още едно зачистено гнездо на теротисти:http://***.youtube.com/watch?v=-e4bnoXR0ys
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
"Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че украинските сили са прочистили северната част на Донецка област от терористиЕто как изглеждат улиците на Луганск след "прочистване" със Су25:http://***.youtube.com/watch?v=XZvZ3XE9ouQМалко им е на терористите, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още