IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ одобри първия инвестиционен проект в Русия след анексирането на Крим

Международната финансова корпорация разреши на френската търговска верига Auchan да разшири дейността си в Русия въпреки опозицията на Канада

10:19 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ одобри първия инвестиционен проект в Русия след анексирането на Крим

Световната банка (СБ) одобри инвестиционен проект в Русия за пръв път, откакто президентът Владимир Путин анексира Крим, въпреки опозицията на Канада и липсата на подкрепа от САЩ, пише Bloomberg.

На 29 май Международната финансова корпорация (International Finance Corporation, или IFC) – агенцията от Групата на СБ за кредитиране на частния сектор – одобри част от пакета на стойност 250 млн. евро (340 млн. долара), с което френският търговец на дребно Groupe Auchan SA ще разшири дейността си в Русия, Виетнам и други развиващи се пазари. Това разкри за агенцията говорителят на СБ.

Сделката въвлича международната финансова институция в дебата относно това как да бъдат използвани икономическите санкции, за да бъде наказана Русия за действията си в Украйна.

„Канада зае принципна позиция, като гласува против този проект, защото не подкрепяме проекти, които носят ползи за Русия“, споделя пред агенцията финансовият министър на Канада Джо Оливър. „Русия не трябва да се намесва в делата на суверенна държава.“

Планираната от СБ инвестиция е първата, свързана с Русия от февруари насам. Решението принуди страните, които наложиха санкции за приближените на Путин да обмислят дори и спиране на средствата за развитие като част от инструментариума на санкциите им.

САЩ и други три страни с право на глас се въздържаха, споделя пред Bloomberg член на Борда на директорите на СБ, пожелал да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да разкрива информация от дискусиите между 25-те директори на Борда.

Говорителката на американското Министерство на финансите Холи Шулман пише в мейл до агенцията, че „на този етап не смятаме за редно да подкрепяме този проект“.

Освен това миналия месец САЩ, Канада и Европейският съюз призоваха Европейската банка за възстановяване и развитие да преразгледа ролята си в Русия, която е и най-големият получател на средства от финансовата институция.

В официално становище, публикувано на сайта, СБ описва проекта като „възможност за потребителите с ниски и средни доходи да си осигурят достъп до по-качествени продукти на по-ниски цени“. В Русия проектът ще помогне на Auchan да разшири дейността си в пограничните райони.

Втората по големина търговска верига във Франция и 11-ата в света разполага с над 1 500 хипермаркета и супермаркета в 15 държави. Auchan стъпи на руска земя през 2002 г. и вече има 78 хипермаркета и 122 супермаркета Atak.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още