IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ поскъпна с над 3% за седмица

Основен фактор за повишението на цената са страховете от спиране на доставките от Газпром през Украйна

10:25 | 31.05.14 г. 1
<p>
	Газово съоръжение до украинския град Стрий. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Газово съоръжение до украинския град Стрий. Снимка: Ройтерс

Цената на природния газ се повиши с над 3% за седмица заради притесненията от евентуално прекъсване на доставките от Газпром през Украйна, тъй като все още е постигнато окончателно споразумение за предварителното плащане от страна на Украйна и доставките от Газпром след това, предаде WBP Online.

На 27 май Европейският съюз (ЕС), Русия и Украйна изготвиха проект за споразумение, но той не получи достатъчно подкрепа от украинска страна.

Според условията му украинската Нафтогаз трябваше да предплати 2 млрд. долара до 30 май и още 500 млн. долара до 7 юни, но сделката е приключила с разочарование, според първия заместник енергиен министър на Украйна Юри Зюков. В четвъртък той заяви, че "Русия сега е наш враг… Тя диктува и говори с ултиматуми, които не можем да приемем.“

Всяко евентуално прекъсване на доставките през Украйна заради неспазване на задълженията й може да приключи със спад на предлагането в страните членки на ЕС. Предвид това, че през украинската мрежа се транспортира газ дори до Италия, влиянието може да бъде огромно след изчерпване на газовите резерви.

В петък Украйна съобщи, че вече e изпратила 786 млн. долара на Газпром. Руският доставчик трябва да потвърди трансакцията в понеделник.

Цените на природния газ се повишиха с 3,36% през седмицата, като приключиха търговията на ниво от 4,550 долара за милион британски термални единици.

В САЩ Администрацията за енергийна информация (EIA) оповести данни, според които резервите от газ са нараснали през миналата седмица. За седмицата до 23 май резервите са се повишили със 114 млрд. куб. фута (Bcf) до 1380 Bcf, макар и да остават със 110 Bcf под средната стойност за последните пет години.

Развитието на кризата в Украйна и преговорите за газовите доставки може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Евтините ресурси развращават а развратът е пагубен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още