IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е осъществила частично плащане по газовия дълг към Москва

Според различни публикации Киев е платил на Москва 786 млн. долара, които покриват доставките на синьо гориво за февруари и март

09:16 | 31.05.14 г. 1
Украйна е осъществила частично плащане по газовия дълг към Москва

Украйна е осъществила частично плащане по газовия дълг към Русия, е съобщил еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, цитиран от ВВС.

Според различни публикации Киев е платил на Москва 786 млн. долара (576 млн. евро). Газовият дълг на Украйна според Кремъл е над 3,5 млрд. долара. Сумата покрива газовите доставки за февруари и март, по които няма спорове. Плащането е калкулирано при цена от 286 долара за 1 000 куб. м.

Частичното плащане беше поставено от Русия като условие за продължаване на преговорите по спора за цената на газовите доставки между двете държави. Преговорите се предвижда да продължат след понеделник, когато парите пристигнат по сметката на руския държавен доставчик Газпром.

Йотингер е уточнил, че финално споразумение между Москва и Киев все още няма, но според него има напредък в преговорите.

Украйна отказва да плати целия размер на газовия дълг в знак на несъгласие с едноличното увеличаване на цените на синьото гориво, след като проруският президент Виктор Янукович напусна страната в края на февруари заради ожесточените протести, последвали отказа му да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Старата цена за украинския газ е 268 долара за 1 000 куб мета, която беше постигната от Янукович като част от „пакет” помощи от Русия за Украйна.

Газпром обаче увеличи цената на газа за Украйна до 485 долара за 1 000 куб. м след протестите и назначаването на временната власт.

Европейският съюз (ЕС) задоволява около една трета от потреблението си с руски газ. Около 15 на сто от него се доставя транзитно през Украйна.

Частичното плащане, осъществено късно снощи, удовлетворява Москва и Газпром ще продължи да подава синьо гориво за Европа през Украйна, отбелязва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 10 години
За какво е цялата *** ,само да създават напрежение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още