IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл и Газпром ще работят заедно над добива на руски петрол и газ

Сътрудничеството ще бъде реализирано под формата на проекти в различни части на Русия

17:24 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукойл и Газпром ще работят заедно над добива на руски петрол и газ

Руските енергийни гиганти "Лукойл" и "Газпром" подписаха споразумение за стратегическо партньорство до края на 2024 г., по силата на което "Лукойл" ще получи достъп до системата за транспортиране на руския газов гигант. Това ще позволи на двете компании да изпълняват съвместно проекти в Източен Сибир и Далечния Изток, съобщава руският информационен портал "Вести".

И двете компании признаха, че имат взаимен интерес в областта на производството, дистрибуцията и преработката на петрол и газ, както и в развитието на производството и търговията с въглеводородни продукти.

Сътрудничеството ще бъде реализирано под формата на проекти в Ямало-Ненецкия автономен окръг, Ненецкия автономен окръг, континенталния шелф на Руската федерация, руските части на Каспийско море, Източен Сибир и Далечния Изток. От дружествата посочиха, че е възможно разширяване и към други области.

Представителите на двете компании акцентираха на факта, че партньорството ще бъде от взаимна полза – "Газпром" ще подкрепи "Лукойл" в сектора на природния газ, а "Лукойл" ще подкрепи "Газпром" при петрола.

Особено интересни са договорките, свързани с транспортирането на газ, петрол и петролни продукти. Обемите на взаимните доставки на суровини и нефтохимически продукти ще се договарят ежегодно, като основният фокус на дейността ще бъде износ в посока Азия.

За изпълнение на програмата двете дружества ще създадат съвместни предприятия. Въпреки това размерът на дела на всяко от дружествата не бе оповестен официално. Засега няма и нито един вече стартирал проект, като очакванията са това да се случи до края на календарната 2014 г.

Експерти смятат, че сътрудничеството на двата гиганта ще бъде най-продуктивно в района на Източен Сибир. Именно там ще бъде осъществявано и производството, което ще бъде насочвано към пазарите в Китай и други страни в региона на Азия и Тихия океан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още