IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански журналист и преводачът му са застреляни в Източна Украйна

Насилието в размирните източни райони застрашава легитимността на днешния президентски вот

19:09 | 25.05.14 г.
<p>
	Западните наблюдатели на вота избягват пътуванията в Източна Украйна.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Западните наблюдатели на вота избягват пътуванията в Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

Италианският журналист Андрея Рочели (30 г.) и преводачът му Андрей Миронов (60 г.) са били застреляни вчера в Източна Украйна по време на престрелка между правителствените сили и бунтовниците, съобщава The Guardian.

Информацията е потвърдена и от външното министерство на Италия. Телата и на двамата са откарани в болница за официална идентификация. Роднини на журналиста са отпътували незабавно за Украйна, за да го разпознаят.

Фотографът Уилям Рогелон, който е пътувал с Рочели и Миронов, е разказал, че групата им е попаднала под кръстосан огън край Славянск. Спътниците му са загинали, докато са се опитвали да се укрият в крайпътната канавка. Самият Рогелон е ранен при престрелката.

Бунтовниците в Славянск твърдят обаче, че журналистите са били обстрелвани от украинските правителствени сили. Засега от украинското външно министерство отказват да коментират случая с Миронов и Рочели.

Андрей Миронов е активист за правата на човека, дисидент, лежал в затвора по времето на Съветския съюз. Той е добре познат на базираните в Москва западни журналисти.

Заради насилието в Източна Украйна, което буквално блокира вота в размирните Донецк, Луганск и Славянск, се засилват съмненията за легитимността на изборите в страната. New York Times съобщава за нападнати и превзети от бунтовниците избирателни секции в трите области, а само за няколко дни до вота в престрелки със сепаратистите загинаха поне 20 украински войници.

Западните наблюдатели също избягват да пътуват в Източна Украйна заради опасенията от отвличания на чужденци.

Данните дотук показват, че избирателната активност е била най-висока в столицата Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още