IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газовата сделка на века" създава ценови репер за световния пазар

Споразумението ще даде отражения далеч отвъд границите на Русия и Китай, посочва Ройтерс

15:30 | 24.05.14 г. 9
"Газовата сделка на века" създава ценови репер за световния пазар

Пазар с ниски цени

Сделката би могла да причини проблеми на други износители на газ, тъй като е вероятно да тласне надолу цените на ВПГ и да окаже натиск върху разработващите нови газови находища да намалят разходите или да се откажат от някои проекти. Няколко нови производители се надяват скоро да започнат да продават газ на Азия, включително от Австралия, Северна Америка, Източна Африка и Източното Средиземноморие. Само че с навлизането на Русия на този пазар през 2018 година на конкурентна цена някои може и да имат затруднения.

"Сега Китай има силен лост, с който да подбива цените на ВПГ", коментира енергийният анализатор Тиери Брос от френската банка Societe Generale.

Те могат да кажат на своите доставчици на ВПГ "или свалете цената под руската, или ще инсталираме втора линия от Русия и ще ви отрежем", допълни той.

Освен да снабдява Китай с газ по тръба, сделката от тази седмица открива възможност за Газпром да стане по-голям играч на процъфтяващия азиатски пазар на ВПГ, сектор, в който досега не е бил представен в голям мащаб.

Газпром планира да изгради експортни терминали за ВПГ на руското тихоокеанско крайбрежие, на остров Сахалин и край Владивосток, но засега няма инфраструктурата, за да осигури необходимия газ за тези проекти, отговаряйки на търсенето в Азия.

Газопроводът до Китай ще промени това, позиционирайки Газпром близо до водещите купувачи на ВПГ от Япония и Южна Корея, както и нарастващия пазар на китайския източен бряг, давайки му географско предимство пред износителите в Африка, Австралия и Северна Америка.

В Африка големи газови находища край бреговете на Мозамбик и Танзания вдъхнаха надежди, че износът на ВПГ ще донесе милиарди долари на бедния регион, но сега анализатори твърдят, че може би ще има твърде много продавачи при твърде малко купувачи.

"Ще има повече газ от необходимото, така че ще спечелят онези, които се доберат до пазара първи и с най-ниска цена", каза Еби Хаан, управляващ директор на южноафриканската група Sasol Petroleum International.

В Източното Средиземноморие, където Израел и Кипър откриха огромни офшорни газови находища, австралийската Woodside Petroleum тази седмица се оттегли от споразумение за дял на стойност до 2,7 млрд. долара в израелския пилотен газов проект "Левиатан".

Woodside е специализирана в разработването на ВПГ и компанията се стремеше към продажби в Азия чрез присъствието си в Израел.

"След много месеци на преговори вече е време да признаем, че няма да отидем там при сегашното предложение", заяви главният изпълнителен директор на Woodside Питър Коулман.

В Северна Америка няколко терминала за износ на ВПГ също започват да изпитват затруднения в опитите да привличат купувачи, а няколко австралийски проекта бяха ограничени по мащаб или отложени заради прекомерните разходи.

Несигурността около бъдещите цени на ВПГ накара азиатските потребители да се въздържат от подписване на 20-годишни сделки на фона очакванията скоро цените да навлязат в период на спад. В резултат окончателните инвестиционни решения по нови проекти на практика бяха замразени, а високите разходи в Австралия допълнително възпират инвеститорите да подписват договори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 10 години
Някой беше писал че Русия е регионално джудже .Русия е ресурсен гигант - без аналог на планетата Земя .Ако китайският дракон има какво да папка ................Дано да има още много подобни сделки и задълбочаващо се сътрудничество между двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
1.Ако производителите на шистов газ достигат цени от 150 -200долара 350 си е добра цена. 2. При криза цената на енергоизточниците драстично пада - а такава се задава което прави цената от 350 щ.д. потенциално перфектна .3. Загубата , ако има такава ще се избие от Европа - :)) Нали това е идеята Китай да затрие западните икономики с тържествения принос на Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Поднебесната добре използва момента, за да си осигури благоприятни условия по сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
robert
преди 10 години
Тази сделка създава и хиляди високо технологични и добре платени работни места в Русия, не обслужващ персонал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
Стоянчо наш е първи пичТой владее материала из дъно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
robert
преди 10 години
Стояне, забравяш, че газопровода за Китай, ще осигури и газ на огромна руска територия,Сделката е изгодан и за Русия и за Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 10 години
На луди ли се правите или сте такива? По-лоша сделка Газпром не е сключвал. Цената е малко по-ниска от 350 долара за 1000 куб. метра. Някой сеща ли се да пресметне обаче каква става цената на газта, ако от цялата сума извадим 55 милиарда долара необходими за изграждането на газопровода и цялостната инфраструктура? Цената спада доста под 300 долара за 1000 куб. метра. Така че спокойно мога да заявя, Путин оплете конците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
dakl
преди 10 години
Изглежда се забравя , че 38 милиарда е първия етап , а следващият етап по същото трасе е 61 милиарда куб м . !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още