IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газовата сделка на века" създава ценови репер за световния пазар

Споразумението ще даде отражения далеч отвъд границите на Русия и Китай, посочва Ройтерс

15:30 | 24.05.14 г. 9
"Газовата сделка на века" създава ценови репер за световния пазар

Изгодната газова сделка, подписана тази седмица между Русия и Китай, ще създаде нов репер за световните пазари и ще окаже ценови натиск върху другите производители, тъй като потребителите могат да избират от все повече източници на доставки, пише Ройтерс.

Тази седмица Китай и Русия подписаха дългоочаквана сделка за доставки на газ за 400 млрд. долара, осигурявайки на гладния за енергия Китай водещ източник на гориво, отваряйки в същото време нов пазар за Москва на фона на рисковете да изгуби европейските си клиенти заради украинската криза.

Контролираната от държавата руска компания Газпром засега отказва да каже при каква цена е сключена сделката, но източници от сектора твърдят, че е между 350 и 380 долара за 1 000 куб. метра. Това би било сходно на плащаното от повечето европейски енергийни дружества, които имат дългосрочни договори с отстъпка, подписани през последните две години.

Някои източници пък твърдят, че цената е толкова ниска, колкото Газпром би могъл да си позволи на предела на загубата, предава БТА.

Fitch Ratings коментира, че сделката "определя нов репер с това, което Китай е склонен да плати за природния газ по дългосрочни договори". Сделката също така отваря огромен нов пазар за Газпром, който до момента получава около 80% от приходите си от Европа, където търсенето е в застой и печалбите намаляват.

"Предвид несигурния растеж на европейското търсене на газ и украинската криза, довела до призиви Европа да намали зависимостта си от руския газ, сега Газпром се нуждае от "Нова Европа" - навлизане в Китай", отбеляза Стивън О'Рурке от компанията за енергийния изследвания и консултантски услуги Wood Mackenzie.

Миналогодишното решение на руското правителство да отнеме правото на Газпром да бъде единствен износител на газ също допринесе за сключването на сделката с Китай, сваляйки цените в  нея до нива, благоприятни за Пекин.

За Китай цената на руската сделка е решаващо под разходите за внос на втечнен природен газ (ВПГ) от Азия - гориво, от което той все повече зависи. Засиленият внос на газ освен това ще помогне на Пекин в обявената "война на замърсяването", с която цели да намали зависимостта си от въглищата, допринасящи за вредния смог в големите градове.

Нов Репер

Сделката между най-големия износител на енергия в света и водещият вносител ще даде отражения далеч отвъд границите на Русия и Китай, тъй като на практика създава нов ценови репер.

"С тръбопроводна сделка от такъв мащаб Русия хвърли ръкавицата на производителите на ВПГ, ухажващи китайските купувачи", заяви Дейвид Стоукс от Timera Energy. "Руският износ по тръбопроводи, който изглежда е с конкурентни цени спрямо ВПГ, се очаква да окаже материално въздействие в подкопаването на китайското търсене на ВПГ. Вероятно ще има значителен вторичен ефект върху световният баланс между предлагането и търсенето на ВПГ, предвид централната роля на Китай в прогнозите за растеж", допълни той.

Китай планира да построи 15 нови терминала за внос, които след като бъдат завършени, ще го изстрелят от позицията на сравнително малък вносител на ВПГ до най-големия потребител след Япония.

Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 10 години
Някой беше писал че Русия е регионално джудже .Русия е ресурсен гигант - без аналог на планетата Земя .Ако китайският дракон има какво да папка ................Дано да има още много подобни сделки и задълбочаващо се сътрудничество между двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
1.Ако производителите на шистов газ достигат цени от 150 -200долара 350 си е добра цена. 2. При криза цената на енергоизточниците драстично пада - а такава се задава което прави цената от 350 щ.д. потенциално перфектна .3. Загубата , ако има такава ще се избие от Европа - :)) Нали това е идеята Китай да затрие западните икономики с тържествения принос на Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Поднебесната добре използва момента, за да си осигури благоприятни условия по сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
robert
преди 10 години
Тази сделка създава и хиляди високо технологични и добре платени работни места в Русия, не обслужващ персонал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
Стоянчо наш е първи пичТой владее материала из дъно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
robert
преди 10 години
Стояне, забравяш, че газопровода за Китай, ще осигури и газ на огромна руска територия,Сделката е изгодан и за Русия и за Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 10 години
На луди ли се правите или сте такива? По-лоша сделка Газпром не е сключвал. Цената е малко по-ниска от 350 долара за 1000 куб. метра. Някой сеща ли се да пресметне обаче каква става цената на газта, ако от цялата сума извадим 55 милиарда долара необходими за изграждането на газопровода и цялостната инфраструктура? Цената спада доста под 300 долара за 1000 куб. метра. Така че спокойно мога да заявя, Путин оплете конците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
dakl
преди 10 години
Изглежда се забравя , че 38 милиарда е първия етап , а следващият етап по същото трасе е 61 милиарда куб м . !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още