IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Руската икономика не се нуждае от още специални мерки

Заинтересовани сме от преките чужди инвестиции, но искаме да развием първо вътрешните, посочи управителят на местната централна банка

21:13 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Набиулина: Руската икономика не се нуждае от още специални мерки

Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че икономиката на страната не се нуждае от още „специални мерки“, въпреки признаците за забавяне, съобщава CNBC. 

По време на икономическия форум в Санкт Петербург тя изтъкна, че Русия няма нужда от международна помощ. Бившият министър и съветник на президента Путин е управител на централната банка от миналия юни.

„Инструментите на монетарната политика, които имаме на разположение са доста добре развити“, каза тя. Набиулина се ангажира да сведе инфлацията, която през април бе 7,3%, до 6% до края на годината.

Наскоро централната банка се наложи да интервенира на валутния пазар, за да стабилизира рублата, след като тя спадна спрямо долара заради кризата в Украйна и забавянето на растежа в Русия. Банката вдигна основната си лихва до 7,5% от 5,5%, колкото бе преди кризата в края на февруари.

Икономистите снижиха прогнозите си за растежа в Русия през тази година, като икономиката се очаква да претърпи лека рецесия през първата половина на 2014 г., след като санкциите, наложени заради Украйна, както и вътрешната и външна несигурност, оказват своето влияние.

Финансовият министър Антон Силуанов също изключва стимули за икономиката, която има значителни резервни фондове, но се сблъсква с нарастващи опасения, че не е достатъчно диверсифицирана от петролните и газови приходи.

Напоследък имаше значителен отлив на капитали от руската икономика, който Набиулина обясни, че е бил причинен от инвеститори, обменящи своите рубли за долари.

„Проблемът не е в самото изтегляне на капитал, а във факта, че хората не се чувстват комфортно да инвестират в страната“, заяви на форума Иракли Мтибелишвили от Citi Russia & CIS.

Въпросът за убеждаването на чуждите инвеститори да влагат средства в Русия след кризата в Украйна бе основен на форума. „Заинтересовани сме от преките чуждестранни инвестиции, но искаме да развием първо вътрешните“, посочи Набиулина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още