IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Унгария налага лимити на кредитите за домакинствата

Възможно е да бъде създадена и „лоша банка“, с която да се ускори прочистването на банковия сектор от проблемните кредити

16:47 | 22.05.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Унгария налага лимити на кредитите за домакинствата

Централната банка на Унгария ще наложи лимити на кредитирането на домакинствата, за да намали прекомерната задлъжнялост, съобщава Bloomberg.

Институцията призова също така за промяна на правилата, по които банките „прочистват“ портфейлите си.

Според доклада за финансовата стабилност, подготвен от банката и публикуван днес, трябва да бъдат наложени ограничения за съотношението между плащанията по кредити и дохода на домакинствата, както и да се затегнат регулациите за доказване на разполагаемия доход на домакинствата.

Институцията посочва, че най-вероятно няма да променя съотношението на плащанията по кредити към дохода за заемите в национална валута, но ще наложи по-стриктни регулации за заемите в чужди валути. Все още обаче не са уточнени детайлите.

Възможно е да бъде създадена и „лоша банка“, с която да се ускори прочистването на банковия сектор от проблемните кредити.

Проблемните кредити на унгарските банки за бизнеса достигнаха към края на миналата година 18% от общия обем на корпоративните заеми, а за частните клиенти – 18,6%. Бавните темпове, с които те намаляват, заплашва финансовата стабилност на кредиторите и представлява значителен макропруденциален (макроикономически) риск, предупреждава централната банка в документа.

„Концепцията за „лоша банка“ предлагала най-ефективното и бързо решение на проблема с необслужваните заеми.

Проблемните кредити в страната рязко се увеличиха след 2008 г. заради отслабването на форинта, което доведе до ръст на плащанията по дълговете на домакинствата и бизнеса.

Централната банка на Унгария посочва, че банковата система на страната е стабилна и към края на 2013 г. капиталовата адекватност като цяло достига 17,4%. Нуждите от допълнителен капитал се оценяват на 18 млрд. форинта (81 млн. долара).

Съотношението на кредитите към депозитите се очаква да се стабилизира до около 100% през следващите години в сравнение със 107% към края на 2013 г., прогнозира още институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ако сме я докарали до там да живеем и харчим от кредити - да ти таковам и средата. Колкото по-малко кредити се дават толкова по добре. Така и рисковете за финансовата система са МНОГО МАЛКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Repoman
преди 10 години
Я по-полека с тези пожелания. У нас лихвите са на високо ниво, ако вкараме и ограничения за размерите на кредитите, тогава хората от какво ще живеят и какво ще харчат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
daller
преди 10 години
Добре правят унграците, а при нас кога ще се вземат подобни мерки?При нас положението е по-зле, не сме на 18%, а на 24-25% лоши кредити, но всички си траят и чакат всичко да се оправи от самосебе си. Или да се оправи, или да стане както стана с банките през 96г. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още