IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Украйна е заплашена от хаос в изборния ден

Проруски настроените сепаратисти почти са блокирали предизборната подготовка в районите на Донецк и Луганск

13:06 | 22.05.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В някои региони работата на РИК-овете протича нормално. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В някои региони работата на РИК-овете протича нормално. Снимка: Ройтерс

Но дори и ако официалните власти успеят да отворят достатъчно голям брой избирателни секции за гласуване в източните райони на Украйна, избирателната активност може да бъде засегната от друг фактор. За първи път от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. няма нито един кандидат-президент от Изтока, индустриалното сърце на Украйна, комуто да се приписват реалистични шансове за успех.

Около една трета от избирателите в Източна Украйна няма да отидат до урните в неделя, се посочва в проучване на базирания в Киев Международен институт по социология. Приблизително същият брой избиратели все още не са решили за кой кандидат да дадат гласа си, показват още данни на проучването.

През последните месеци е рядкост да се видят предизборни активисти в Изтока. В централната част на Донецк няма нито един плакат на Петро Порошенко. Кандидатът за президент и прозападно настроен олигарх води в социологическите проучвания със солидна преднина. Дори и ликът на основния конкурент, бившия украински министър-председател Юлия Тимошенко, не се вижда никъде. Тимошенко загуби със съвсем малък резултат изборите през 2010 г., след които Янукович пое властта.

В град Донецк самопровъзгласилото се сепаратистко правителство на „Донецката народна република" обяви плановете си да провали изборите. „Въпросът за провеждането на президентски избори на 25 май в Донецка народна република вече има отговор: Те няма да се осъществят", заяви Денис Пушилин, един от сепаратистките лидери.

Въоръжените сили на сепаратистите наистина са доста ограничени. Те са около няколкостотин въоръжени мъже с пистолети и може би няколко хиляди, оборудвани с палки. Но местните полицейски сили засега са оказали оскъдна съпротива, откакто преди два месеца се стигна до първите сблъсъци.

Стратегията на сепаратистите изглежда е да обединят усилията си върху избирателните комисии на области, които са отговорни за координирането на процеса на гласуване. Необходимото оборудване - изборни книжа и бюлетини, не трябва да стигне до местните избирателни секции, опасява се Константин Калиберда.

„Изборите на Изток в неделя ще преминат в хаос", твърди и Сергей Ткаченко, ръководител на регионалното бюро на Комитета на гласоподавателите на Украйна, неправителствена организация, която контролира изборите. „Голяма част от избирателните секции просто няма да са отворени".

През последните дни над избирателните комисии в Източна Украйна е имало серия от нападения от въоръжени мъже, съобщават официални изборни длъжностни лица и наблюдатели. Засега е блокирана дейността на седем от 22-те областни комисии.

Людмила Бушуева, ръководител на регионалната избирателна комисия в Донецк, е била задържана за кратко като заложник в понеделник, след като маскирани мъже са предотвратили среща на изборните длъжностни лица, съобщава Комитетът на гласоподавателите на Украйна. По-късно тя е била освободена.

Някои служители обаче не са се уплашили дори и след този акт и са се опитали да продължат с предизборната подготовка, дори и след като техните офиси са заети от сепаратисти. „Те намират нова сграда, частен апартамент или хотел и работят почти нелегално", каза Ткаченко. И все пак сепаратистите успяват да нарушат подготовката, тъй като често отмъкват съответните документи, като избирателни списъци и печати.

Ако бюлетините и урните не пристигнат в Ханженководо петък, гласуването в този избирателен район вероятно няма да се състои, опасява се Калиберда. „Ако това се случи, просто ще си остана вкъщи", казва той безпомощно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ако бяха по-кадърни нямаше да допуснат да бъдат използвани като жив щит или пушечно месо от когото и да било. Важи и за майданците и за донецките русофили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ем ние сме под кредит и на двете и аз пак се чувствам абориген в таз държава. Да не излезе само, че онези са по-кадърни от нас и са се усетили по-навреме. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Естествено всичко що не е под кредит на МВФ и СБ е абориген :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
abdul
преди 10 години
В източните райони хората съхраняват, консервират народните републики за по- добри времена.. Аборигенският им подход ще ги закара в едни природосъобразни, натурални времена от човешката история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Важното е поне да не са в едно изречение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Добре де, сега като не се проведат избори в източните райони, и се избере президент без техните гласове, това ще значи ли че президентът е легитимен или ще значи че президентът няма да е президент на източните райони, демек те ще са признати за отцепени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
Фашистите от Лвов били и шизофренициОпределено имат раздвоение на личността или минимум липса на причинно-следствени връзкиПреценете:- "Не е работа на Русия или на други държави да обсъждат вътрешните работи на Украйна", казва външният министър. Той настоява Германия да се намеси по-решително за решаването на конфликта в Украйна.- Хем никой да не се меси, хем Германия да се меси по-активно!?!?!- НО В КОЯ ДЪРЖАВА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ШИЗОФРЕНИЦИ, ДИВАЦИ И ВАРВАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
Ето за какво помагат САЩ и НАТОСпоред украинската полиция в Volnovahskiy на най-малко още 15 мъртви тела са на мястото на нощната битка в село Blagodatnoye. Запасняци от 51-ва доброволческа бригада, са били нападнат от бунтовници от десен сектор от Киев, с БМД, хеликоптери и бронирани инкасо на "Приватбанк ". Според ранените и местните жители:- Убийците пристигнаха и започнаха да стрелят по бойците на украинската армия, които отказали да стрелят по цивилни граждани.- Полицията - Това е наказателна операция на олигарха Kolomoisky, който финансира протестите на майдана и изплаща на наемниции изпълнена от "Десен сектор. lifenews.ru .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още