IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще съди Газпром в Стокхолм

Киев отказва да направи авансово плащане за руския газ, посочи украинският премиер Арсений Яценюк

19:31 | 20.05.14 г. 10
Украйна ще съди Газпром в Стокхолм

Украйна възнамерява да съди Газпром в Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара в края на май. Това посочи украинският министър-председател Арсений Яценюк в официално становище по въпроса за доставките на руски природен газ, изпратено до ръководството на Европейската комисия (ЕК) и лидерите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), пише ИТАР–ТАСС.

"В случай на неизпълнение на задълженията от страна на Руската федерация спорът ще бъде представен в края на текущия месец на Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара", се посочва в изявлението.

По думите на Яценюк Киев смята за неприемливо увеличението на цените на руския природен газ до 485 долара за 1 000 куб. метра. В тази връзка Украйна предлага Газпром да подпише допълнително споразумение с определяне на цена за 2014 г. в размер на 268,5 долара за 1 000 куб. метра, каква бе сумата през първото тримесечие на годината.

"След подписването на споразумението Украйна предлага в рамките на 10 дни да изплати дълга си към руската страна", отбеляза още в становището си премиерът.

Украинският министър-председател заяви също, че Киев отказва да направи авансово плащане за руския газ. "Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

По-рано през май стана ясно, че "Нафтогаз Украйна" трябва да извърши авансово плащане до 2 юни за предстоящите през месеца руски газови доставки. Сумата, която украинската държавна компания трябва да изплати, е в размер на 1,66 млрд. долара.

Според изявление на официалния представител на Газпром Сергей Куприянов руската компания е определила размера на авансовото плащане въз основа на обем на доставките от 114 млн. куб. метра на ден.

Същевременно през днешния ден ЕК преведе първия транш по програмата за Макрофинансова подкрепа на Украйна. По схемата са преведени 100 млн. евро, като общият размер на програмата е 1,6 млрд. евро, съобщиха от Брюксел.

Според информацията през следващите седмици ще бъдат отпуснати още 500 млн. евро. Условието е да бъдат финализирани правните процедури в Украйна и Върховната Рада да ратифицира Меморандума по споразумението за заема за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
Само Путин да не реши да съди виза и мастер кард и другите *** за неспазване на търговски споразумения :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Започна се. От другия понеделник ни завъртат кранчето. Колко дни можем да издържим все още никой не казва. Вероятно русофобски те партии ще запретнат ръкави и ще ни доставят малко газ например от Германия , която си осигури директни доставки. Да се надявам че ще им помогне г- жа Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Това еврейче арсенчо ми прилича..."Те май доста от Майдановците които са във властта са евреи :) ......и в икономиката май е същото. С Кери си говорят на един език :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Това еврейче арсенчо ми прилича на нашия Никито Василев. Лаком, лустросан и лют. Да, ама няма да му се получи, би казал Петко Бочаров. Жалко за украинците. Простата истина е, че не можеш да разчиташ на руски газ, да не си плащаш на Русия и да подаваш г-з на отвъдокеанските шмекери, които освен да те подкокоросват нищо друго не правят.. Е няма как да стане. Жалко, че ще го изпитват обикновените хора в Украйна. Очевидно всяка страна трябва да мине по реда и голготата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
kane
преди 10 години
фашистите могат да измислят всичко!Виждате как те-фашистите- използват съда. ПРосто искат очите да ни извадят, а полсе се чудят защо не вярваме на съдиите!Фашистите са наследниците на монарсите. Те вярват че чрез капитализма ще възвърнат колониялния строй. Създават съвременни крале и роби и всеки ден по всчкакъв начин пропагандират че това е ок и ние трябва да се примирим с това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Човека явно никога не е продал никога нищо, което да е плод на собствения му труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
а бе ти със всичкия ли си???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 7
forexboy
преди 10 години
Газът си е техен, а на украинските *** като не им е изгодно да си купуват газ от хАмериканския брат. Пазара е свободен и никой ни ги спира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Ако ти продаваш нещо, ще си съгласен ли да продаваш, на цена каквото ти кажат? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 39
Nikodim
преди 10 години
Яйценюк е напълно прав !Ха така, твърдо трябва да се постъпва с руснаците !Като имат газ, това не значи че могат да си го продават по каквито цени искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още