IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС обмислят секторни санкции срещу Русия

Рестрикциите ще бъдат въведени, ако се установят нарушения и провокации на предстоящите президентски избори в Украйна

17:31 | 15.05.14 г.
САЩ и ЕС обмислят секторни санкции срещу Русия

САЩ и европейските им партньори са се споразумели днес, че на Русия трябва да ѝ бъдат наложени секторни санкции, ако Кремъл се опита да наруши предстоящите президентски избори в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на американски дипломат, пожелал ананимност.

Новите санкции биха засегнали най-големите сектори от руската икономика, включително минното дело и газовата индустрия.

„Европейските министри и държавният секретар (на САЩ – бел. ред.) Джон Кери се обединиха около мнението, че е необходимо да бъдат проведени честни и свободни избори, включително и в Източна Украйна“, коментира източникът на информационната агенция.

Заради кризата в Украйна и напрежението между Киев и Москва Европейският съюз (ЕС), САЩ, Канада и Япония въведоха серия от ограничения за физически лица, близки до Кремъл и до предишната, проруска власт в Киев, както и за фирми и институции.

ЕС обаче подхожда по-предпазливо заради тесните икономически връзки с Русия и зависимостта от доставките на руски газ.

Въпреки нежеланието на германския бизнес да се налагат допълнителни санкции за Русия, канцлерът Ангела Меркел коментира, че би подкрепила ограничения за енергетиката и отбраната, в случай че има провокации на предстоящите президентски избори в Украйна.

По изчисления на Ройтерс германската икономика може да се свие с 0,9 процентни пункта, ако ЕС въведе по-строги санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още