IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирек Тополанек: Кризата в Украйна цели прокарването на "Южен поток"

Решението на проблема е приватизацията на газовата инфраструктура на Украйна, препоръчва бившият чешки премиер

16:33 | 14.05.14 г. 4
<p>
	Мирек Тополанек. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Мирек Тополанек. Снимка: ЕК

В основата на кризата между Русия и Украйна всъщност стои една цел – прокарването на „Южен поток“, смята бившият чешки премиер Мирек Тополанек, цитиран от Prague Post. Той прави аналогия с кризата от началото на 2009 година, когато Русия спря доставките на ЕС през територията на Украйна. Именно това даде тласък на зациклилите преговори по „Северен поток“.

Тополанек беше премиер на Чехия в периода 2006 – 2009 година и трябваше да „преведе“ страната си през тежките зимни месеци, когато Москва спря газовите доставки. Според него сега ЕС прави същите грешки, както и през 2009 година.

Интересите на Русия са да изгради „защитна зона“ от страните, които ще бъдат засегнати от конфликта с Украйна, коментира още Тополанек. Други потенциални центрове на руски интерес са Молдова, Беларус и Азербайджан. Според него конфликтът около Славянск пък е предизвикан от богатите залежи на шистов газ в района.

За Тополанек решението на днешната криза е приватизацията на газовата инфраструктура на Украйна. „Големите играчи на пазара, сред които и „Газпром“, ще участват“, убеден е той и добавя, че „всеки, който иска Украйна, трябва да я купи“.

Припомняме, че проектът „Южен поток“ е критикуван от Брюксел заради несъответствието му с Третия либерализационен пакет. До тръбите нямат достъп трети доставчици, липсва независим орган, който да определя цената на транзита и собствеността на газопровода е в ръцете на „Газпром“, който всъщност ще бъде и доставчик на суровината. Това е забранено по европейските закони.

В момента преговорите на политическо ниво за „Южен поток“ са спрени заради анексирането на Крим. Уверенията на българското правителство са, че техническите преговори обаче не са спрени. „Южен поток“ е важен проект за Европа и страната ни трябва да се възползва от този факт, настоява енергийният ни министър Драгомир Стойнев.

За ЕК обаче проектът не е приоритет за Европа, особено на фона на усилията, които Брюксел полага за намаляването на зависимостта от Русия в областта на енергетиката.

В същото време Москва вече намеква, че от 1 юни ще бъде спряно кранчето на природния газ за Украйна. Ако събитията следват кризата през 2009 година, много вероятно е в следващите дни да бъде спряно подаването и към останалите европейски клиенти на „Газпром“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Dimat
преди 10 години
Я-а-а!Много чудно,защо никой не коментира Северен поток.Може би,защото това засяга цитаделата на Четвъртия райх,Дойчланда.Защо не го спрат?Да не би в него да са се включили милион други тръби,особено такива,обслужващи *** от средната и източна част на ЕС.Ами спрете го бе.Това ще бъде най-голямата "санкция" срещу Русия.Освен това прекратете работата на корпорациите си,които работят в и за Русия.Или това не може да стане,защото засяга "висшите" държави в райха.А виж,за бедните *** от източната му периферия,може.Мръсен и лицемерен запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Оцеляхте физически , да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
За сефте чувам, че ЦРУ работи за прокарването на Южен поток! хахахаха!Аз не мога да разбера - наистина ли такива *** вече си слагаме за управляващи, или вече нас ни смятат за такива ***!Еми поне нашето поколение още не е измряло бре, алооо... Доста ни видяха очите, през доста трудни години минахме и оцеляхме, все нещо сме научили...Хайде, тези с палците на смартфоните може и да поверват, ама на тех толкова им е вътре Южен поток, че ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Едва ли цели само това, но да И това.Ако беше само това, можеше само да се спретне един водевил като този през 2009та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още