IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция трябва да плати на Кипър 90 млн. евро заради инвазията през 1974 г.

Европейският съд за правата на човека отсъди в полза на Никозия още през 2001 г., но отложи решението си за точната сума на обезщетението

16:40 | 13.05.14 г. 3
Турция трябва да плати на Кипър 90 млн. евро заради инвазията през 1974 г.

Европейският съд по правата на човека нареди на турското правителство да изплати на Кипър компенсация в размер на 90 млн. евро заради нарушения на човешките права по време на турската инвазия на острова през 1974 г., съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Турция изпрати войските си в Кипър преди 40 години като удар срещу кипърските гърци, които подкрепят обединението на острова с Гърция. Оттогава средиземноморската страна е разделена на две. В южната част на острова е признатата в международен план държава Кипър, а в северната – Севернокипърската турска република, призната само от Анкара.

Кипър отнесе случая до Европейския съд по правата на човека още преди 20 години, като потърси финансови компенсации за кипърските гърци, изгубили имотите си заради инвазията, както и заради претърпяното насилие.

Съдът отсъди в полза на Никозия още през 2001 г., но отложи решението си за точната сума на обезщетението. Още не е ясно защо на Европейския съд по правата на човека му отне толкова време, за да вземе решение.

Турция, чийто европейски стремежи се препъват от години в кипърския въпрос, отказа да участва в изслушването на присъдата през 2001 г., припомня изданието.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу коментира пред репортери, че решението на Европейския съд по правата на човека по делото няма да бъде задължително от гледна точка на международното право.

„Такова решение не е правилно, защото се обявява точно в момент, в който се водят нови преговори за всеобхватен мир“, допълва Давутоглу.

През февруари се възобновиха преговорите за обединение на Кипър. В периода 21-23 май се очаква на острова да пристигне американският вицепрезидент Джо Байдън, който ще се опита да ускори процеса. Заради липсата на доверие между кипърските гърци и турци обаче преговорите се бавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
"на острова да пристигне американският вицепрезидент Джо Байдън, който ще се опита да ускори процеса"..И като какъв ще го играе този Джо Байдън че не е ясно никак? От какъв зор си врът носа американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 10 години
Пуууу, че то нищо работа! За България можем и с 700-800 милиона да минем. Давайте да ги събираме и да си изберем окупатор, плаща ме си глобата и се отърваваме от нашите мили политици :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още