IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавите боеве в Източна Украйна продължават

Владимир Путин не спомена и дума за сраженията в речта си пред жители на Крим по време на първото му посещение след анексирането на полуострова

22:11 | 09.05.14 г. 2
<p>
	Руският президент Владимир Путин посети Крим за първи път след анексирането на полуострова от Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин посети Крим за първи път след анексирането на полуострова от Москва. Снимка: Ройтерс

Още поне трима души загинаха днес в Източна Украйна при престрелка на фона на тържествата по повод 9 май и посещението на руския президент Владимир Путин в Крим, съобщава АП.

Путин приветства връщането на Крим в Руската федерация пред многобройна публика, която се събра в Севастопол, за да посрещне руския президент в първото му пътуване до полуострова.

Украйна и членовете на НАТО бързо осъдиха посещението на Путин, а САЩ го определиха като “провокативно и ненужно”.

В речта си Путин не спомена ожесточените боеве, които продължават да се водят на територията на Източна Украйна. Проруските сепаратисти продължават да се борят срещу правителството в Кремъл в навечерието на обявения за 11-ти май референдум за независимост на Донецка област.

Най-малко трима души загинаха днес в източния украински град Мариупол, след като бунтовнци подпалиха полицейския участък. Сред загиналите има и поне един полицай.

Областната администрация в Донецк по-късно съобщи също за трима убити и двама ранени. Според министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков обаче 20 “терористи” и един полицай са били убити в боя, докато 60 въоръжени мъже са се опитвали да превземат полицейския участък в града. Според Аваков бунтовниците са били отблъснати от органите на реда.

Западът и украинското правителство обвиняват Русия за подклаждането на размирици в Източна Украйна, където проруски бунтовници превзеха правителствени сгради и водят боеве с органите на реда и силите за сигурност.

В сряда Владимир Путин изненадващо призова за отмяна на референдума в Донецк на фона на преговорите му със Запада за разрешаването на украинската криза. Бунтовниците обаче заявиха, че няма да отговорят на призива му и ще проведат допитването заради гнева им към централното правителство в Киев.

Агенцията припомня, че Путин заяви, че руските сили за сигурност са се оттеглили от границата с Украйна, но от САЩ подчертават, че все още няма доказателства за това.

В Севастопол Путин се разходи с лодка между корабите от Черноморския флот и поздрави екипажите им. След това над града прелетяха и 70 военни самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 10
kane
преди 10 години
..ако бях на мястото на Путин при Крим щах да спра, а не оттам да започнаОще зимата щях да го сторя, като преди това ги бях оставил на студено цяла европа. В момента Украйна щеше да е мирна и кротка разделена на две - източна - православна и радваща се на живота и западна - профашистка и католичека секта... ама Путин не е Аспарух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още