IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да остави без отговор санкциите на САЩ и Канада

Кой ще влезе в "черния списък" на Москва обаче остава тайна, за да не "правим шоу", обясняват от руското външно министерство

20:03 | 08.05.14 г. 1
Русия няма да остави без отговор санкциите на САЩ и Канада

Русия няма да остави без отговор санкциите, въведени от САЩ и Канада, съобщи представителят на руското Министерство на външните работи Алекдсандър Лукашевич.

„Санкциите въобще не са наш метод, но неприятелските действия ни принуждават да дадем отпор”, коментира той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Москва вече има свой „черен списък” на американски граждани, които не могат да влязат на територията на Русия. Това са главно високопоставени чиновници, участвали в създаването на „Гуантанамо”, както и приемни семейства на деца от Русия.

Новите имена в списъка няма да бъдат публично оповестени. „Те ще узнаят за това, когато поискат руска виза”, коментира още Лукашевич. Външното министерство няма да обяви и колко лица ще бъдат включени в списъка.
„За разлика от американците и канадците, ние нямаме намерение да правим шоу”, заявява представителят на институцията.

Припомняме, че в края на април президентът на Русия Владимир Путин се обяви против ответни санкции срещу ЕС и САЩ, предлагани от правителството.

В същото време обаче той коментира, че при засилване на натиска на Запада „ ще бъде проверено кой и как работи в ключови отрасли на руската икономика, включително и в енергетиката”.

Междувременно ЕС също планира увеличаване на руснаците в списъка, забраняващ достъпа до територията на общността. Допълните санкции ще бъдат обсъдени от лидерите на ЕС на Европейския съвет, насрочен за 12 май в Брюксел.

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел коментира, че трети пакет санкции срещу Москва ще покажат сериозните намерения на ЕС, като целта е да бъде постигнато разрешение на кризата с дипломатически средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
keizer
преди 10 години
Ще се разплача... Сега какво ще правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още