IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расмусен: Ще защитим съюзниците от НАТО, ако се наложи

Няма да търпим никаква промяна на статуквото - не само в Европа и Украйна, заяви японският премиер Шиндзо Абе

21:33 | 06.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Расмусен: Ще защитим съюзниците от НАТО, ако се наложи

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че кризата в Украйна е най-голямата след края на Студената война, както и че тя дава отражение върху сигурността и стабилността на цяла Европа. 

НАТО пристъпи към укрепването на съвместната отбрана с действията в района на Балтийско море. Няма да се поколебаем да предприемем следващи стъпки, ако е необходимо, в защита на нашите съюзници, добави той. 

Ефективната защита на съюзниците остава основна задача за НАТО - така е от основаването на пакта преди 65 години, посочи Расмусен. В състояние сме да осигурим териториалната си защита, но имаме възможности и в управлението на кризи, отбеляза генералният секретар след срещата си с японския премиер Шиндзо Абе.

Няма да търпим никаква промяна на статуквото - не само в Европа и Украйна, а в целия свят, заяви Абе в отговор на въпрос за становището на Япония по украинската криза.

От своя страна председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер призова днес във Виена за прекратяване на огъня в Украйна заради президентските избори на 25 май, предаде Франс прес.

"Нуждаем се от прекратяване на огъня за изборите", подчерта Буркхалтер, който днес разговаря относно Украйна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, след като той разговаря във Виена с министрите на външните работи на Русия и Украйна. Буркхалтер призова и за нови разговори в Женева относно украинската криза. Утре той е в Москва, за да обсъди ситуацията в Украйна с Владимир Путин и Сергей Лавров.

Напрежението в Славянск, Източна Украйна продължава да е водеща световна новина. Официалните данни за загиналите край града са за над 30 антиправителствени бойци и 4-има украински войници. Летището в Донецк е затворено. В хода на антитерористичната операция за командващ украинската армия е назначен ветеран от Афганистан.

125-хилядният Славянск се събуди с надежда за по-спокойни дни след сраженията на 5 май. Дмитрий, който живее в града казва, че се надява “Киев да чуе хората,  да няма повече жертви и най-накрая да има референдум, за да разберат всички какво искаме”.

В същото време украинската Рада отказа да организира референдум за бъдещото на Украйна. Засега държавен референдум за териториалната цялост на Украйна и употребата на руския език няма да има. Депутатите в Киев го отхвърлиха. И докато там се готвят за президентските избори на 25-ти май, бунтовниците в Славянск не се отказват  от целите си.

В боевете са участвали 800 души от опълчението. Бойците са се придвижили към покрайнините на града и са укрепили барикадите около местната администрация. Не е ясно дали враждуващите ще спрат огъня за изборите, по призива на ОССЕ.

Смята се, че повечето от разбунтувалите се искат разширена автономия за рускоезичния изток на Украйна. В хода на антитерористичната операция на украинската армия властите затвориха летище ”Сергей Прокофиев” в Донецк. Изключение правят полетите до Киев.

(БНТ, БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А ако се сбият 2 страни от НАТО на коя ще помагат?Гърция например откакто е в НАТО е загубила свои територии от Турция (също в НАТО) и никой с нищо не им помогна. Не им помогнаха даже да упражнят правото си дадено им от международната общност да разширят морските си граници.Като гледам случващото се по света и в Русия започвам да си мисля, че НАТО ни пази само от въображаемите противници, които самото то си създава благодарение на външната си политика. Ако обаче се появи друг противник губещите могат да пият студена вода въпреки гаранциите на НАТО за каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
MZ/X
преди 10 години
Обещания вече не са достатъчни! Трябват сериозни бази на НАТО в Източна Европа, които реално да могат да защитят региона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Тоя *** плямпа колкото да си прави проветрение на зъбите.По цял свят политиците са *** без съмнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Тоя *** плямпа колкото да си прави проветрение на зъбите.По цял свят политиците са *** без съмнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още