IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказва да обсъжда цената на газа с Украйна

19:03 | 03.05.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Русия отказва да обсъжда цената на газа с Украйна

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е отказал да обсъжда цената на природния газ с представители на Украйна, съобщава Интерфакс.

Въпросът за цената е бил повдигнат от украинската страна по време на тристранната среща Русия- Украйна-ЕС във Варшава в петък, посветена на газовия въпрос.

„Ние като цяло не искахме този въпрос да се обсъжда на дадените консултации, понеже считаме, че няма основания за това. В момента действа договорът от 2009 година, според който цената на газта се определя по формула, свързана с цената на петрола. Министърът на енергетиката на Украйна потвърди действието на този договор”, казва Александър Новак.

Същевременно Новак заяви, че Русия е обезпокоена от перспективите за транзита на руски газ за Европа през украинска територия.  „За да има безпрепятствени доставки на газ в Европа, необходимо е през лятото в украинските газохранилища да постъпят 12 милиарда кубични метра газ. "От украинските колеги чухме, че постъпването на газа не е гарантирано и са възможни прекъсвания  на доставките. За нас това е сериозна ситуация, която изисква анализ", подчерта Новак.

Той изрази загрижеността на Москва за тежката ситуация, "свързана с възможността за ограничаване на транзита на газ на границата на Украйна с европейските партньори" заради неплатения дълг за руския газ. Новак изрази опасения, че може да се стигне до непозволено "отнемане" на газ и доставката му в украинските подземни газови хранилища.

Русия може да поиска арбитраж за реверсните доставки на газ от европейски страни за Украйна, добави Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ако договорът е подписан 2009, а сега сме 2014, може би следва актуализация?За колко време е бил предишният договор, незнам...И това с луканката ми е до болка познато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
Pyramid
преди 10 години
Партинки няма. Отдавна караме на чорапи. А за Янукович разрини из руския интернет отпреди месец-месец и половина, там ще откриеш доста. Та, призова си най-официално да се проведат референдуми и сам огласи, отново официално, тезата зе федерализаця на Украйна. Веднага и/или почти веднага след първата си пресконференция от Ростов на Дон, където се покри.- Това съвсем не означава, че Турчинов, Яценюк, Тимошенко и т.н. са цвете за мирисане. Просто, и Янукович с нищо не ги "превъзхожда". Потърси и изказванията на Михаил Задорнов, има ги в Ютуб, за Янукович. Човекът си е руснак и, въпреки това, само чуй, как се изказа: "-Янукович да беше си мълчал, носа си да не показва след това, което причини на Украйна..."Такива работи. От това, че съседът ти е канибал не следва, че ти си ... вегетарианец, примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
я не хвърляй партенки:) дай да видим линк(от поне преди половин година) където да е видно, че Янукович е подстрекавал някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
хахахаха:) Браво:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
Pyramid
преди 10 години
А защо същата тиква Янукович подстрекаваше "своите" да били развихрели по цяла Украйна референдуми за независимост и федерализация? Този *** хвърли страната си в гражданска война, заедно с майдан-мамуняците, а после ми се прави на "миротворец" и разправя да се били осъзнаели. Точно пък него не ми го давайте за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
тази цена - 286 долора за 1000 кубика е само ако си плащат хохлите редовно дължимото, а те не искат да плащат, защото са тарикати и искат безплатно газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 10 години
Доколкото си спомням имаше договор и с Янукович, съгласно който цената на газа е 268 долара за 1000 куб. метра. Какво се е случило, та трябва да стане 450 долара. А няма Евразийски съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
Achtung
преди 10 години
И на мен в кварталния магазин отказват да обсъждат цената на луканката, казват ми толкова струва, като не ти харесва върви другаде. Друг магазин наблизко няма, освен ако не заредя колата с бензин ама така става още по-скъпо. Май ще се наложи да не ям луканка, ама не е сигурно дали като се върна с празни ръце, жената няма да ме одере жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Защо Русия трябва да го обсъжда?Има договор от 2009 г., подсписан от Юлия Тимошенко - крадлива агентка на ЦРУ и на Мосад, както от криминално проявеното лице - еврейн Яценюк също от ЦРУКакво искат! Нали сега точно управляващите са го подписали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още