IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40 жертви при сблъсъци в Одеса

По-голямата част са загинали след подпалване на сградата на областния съвет на профсъюзите в града

22:43 | 02.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Над 40 жертви при сблъсъци в Одеса

Поне 42 са жертвите при сблъсъците между проруски активисти и поддръжници на единството на Украйна в Одеса, сочат последните данни, цитирани от Dnes.bg.

Масовите безредици бяха предизвикани от активисти на Десен сектор и на Самоотбрана от Харков и Киев. Те подпалиха сградата на областния съвет на профсъюзите в града, където са загинали най-малко 38 души. 30 души са били задушени от дима, а други 8 са загинали, докато са скачали от прозорците на сградата. 50 души са били ранени. Сред ранените има и 10 милиционери.

Преди това в сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха 4 души и бяха ранени 15 души. Три от жертвите са починали от огнестрелни рани, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Първи национален телевизионен канал. 

Сред ранените има трима милиционери, сред които заместник-началникът на одеската милиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти. Пред сградата гори и палатков лагер, обособен от активисти, събиращи подписи за провеждането на референдум за федерализацията на Украйна и за статута на руския език.

Заради случващото се в Одеса депутатът от Върховната рада и кандидат за кмет Генадий Труханов призова президентът на Украйна Олександър Турчинов и ръководителите на правоохранителните органи да въведат ред в града.

Много бунтовници са убити, ранени или пленени в Източна Украйна, заяви временният президент Турчинов след началото на мащабна антитерористична операция в източния украински град Славянск, съобщава БНТ.

Про-руските активисти свалиха два украински военни хеликоптера. Загинали са един пилот и един военнослужещ. Украинската армия твърди, че контролира половината от града, но според сепаратистите същинската антитерористична операция се очаква тази нощ.

В 4 и 30 тази сутрин със звук на сирени, стрелба и заплашителен шум от над 20 кръжащи вертолета започна спецоперацията в югоизточния украински град Славянск. Сепаритистите успяха да свалят два хеликоптера, а украинските сили плениха 4-ма сепаратисти и превзеха 10 контролни поста.

“Градът ни е под атака. Моля децата, жените и пенсионерите да не напускат домовете си, а мъжете да ни помогнат да защитим града ни”, каза в обръщение по интернет самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов.

По-късно през деня стрелбата утихна, но не е съобщен официално край на операцията. Въоръжени мъже в Славянск заемат позиции и режат клони на дървета, за да подсилят барикадите. Украинските сили за сигурност продължават да разполагат бойна техника в района.

Операцията в Славянск разгневи жителите на Донецк. Хората там са готови да посрещнат с оръжие в ръка украинските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още