IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром отчете 7% спад на печалбата за 2013 г.

Задълбочаването на конфликта може да доведе до спиране на транзитните доставки на газ през Украйна, пише в отчета на компанията

13:00 | 29.04.14 г. 1
Газпром отчете 7% спад на печалбата за 2013 г.

Руската държавна газова компания Газпром отчете, че нетната печалба за 2013 г. се е свила със 7% до 1,139 трлн. рубли (35,7 млрд. долара) заради по-слабите продажби на природен газ на бившите съветски републики, съобщава Wall Street Journal.

За 2012 г. дружеството отчете печалба от 1,22 трлн. рубли.

Продажбите на синьо гориво за бившите съветски републики са се свили с 21% до 420 млрд. рубли (11,7 млрд. долара) заради спада на цените, както и на транспортираните обеми към Украйна.

Същевременно обаче Газпром е осъществил през миналата година най-силните си продажби за Европа от 2008 г. - отчетен е ръст от 15% до 174,3 млрд. куб. м.

Постъпленията от продажбите на природен газ на Европа достигат 1,68 трлн. рубли за 2013 г., което представлява близо 60 на сто от общите продажби на синьо гориво на компанията, допълва Ройтерс.

Газовата компания отчита и ръст от 4 на сто на нетния си дълг до 1,11 трлн. рубли.

Руската рубла поевтиня спрямо долара със 7,2% през миналата година. В отчета си Газпром е ползвал средният валутен курс за 2013 г. на руската централна банка от 31,9 рубли за един долар.

В отчета си руският гигант предупреждава, че политическото и икономическо напрежение между Украйна и Русия поставя под въпрос транзитните доставки през Украйна – основният маршрут за доставките на синьо гориво за Европа. „Задълбочаването на конфликта може да доведе до спиране на доставките“, посочва се в отчета на компанията.

Европа задоволява 30 на сто от нуждите си на природен газ с руско синьо гориво. Вероятно това е основната спънка Брюксел да осъществи заплахите си и да наложи тежки санкции на Москва заради ситуацията в Украйна и анексирането на Крим.

Същевременно Газпром подчертава в отчета си, че евентуално ново разширяване на санкциите от Европа, САЩ и други страни би могло сериозно да навреди на финансовото състояние и дейността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още