IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 хил. миньори от Източна Украйна протестират за повишаване на заплатите

Ние сме срещу хунтата в Киев и не признаваме техните правомощия, посочиха протестиращите

14:25 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Над 2 хил. миньори от Източна Украйна протестират за повишаване на заплатите

Над 2 000 миньори в източноукраинската област Луганск стачкуват ефективно за втори пореден ден с искания за повишаване на заплатите, предава RT. Стачните действия идват на фона на пониженото финансиране от Киев, чиито публични средства бяха подложени на силен натиск вследствие на кризата в страната от последните месеци.

Приблизително 80% от миньорите от пет въглищни мини, част от предприятието "Краснодонугол" в град Краснодон, не се появиха на работа. Всички мини са собственост на един от най-богатите хора в Украйна – милиардерът Ринат Ахметов.

Разгневените мъже настояват за увеличение на заплатите, което да покачи доходите им поне до средната заплата в региона. Сред исканията са също и подобряване на социалните условия и покачване на бонусите. Според стачкуващите те ще получат между 3 000 и 6 000 гривни (260-520 щатски долара), докато средната заплата във въгледобивната промишленост в региона е 10 000 гривни (860 долара).

Миньорите също отказват да плащат 10 на сто данък върху заплатите си, наложен от властите след смяната на властта в Киев. Според съобщения в местните медии служителите са отчели и около 10-процентово орязване на заплатите им вследствие на "преврата в украинската столица".

"Не разбирам защо ние сме засегнати!", посочи един от протестиращите миньори пред ИТАР–ТАСС. "Не бяхме ние, които хвърляхме камъни и изгаряхме сгради. Аз получих около 3 000 гривни, не разбирам защо се отнема от моята заплата", допълни той.

Местните медии също така съобщиха, че протестите изискват и възстановяването на работа на няколко десетки от своите доскорошни колеги, които по думите им са били уволнени поради "участие в профедерализационни митинги в региона".

"Ние също така сме срещу хунтата в Киев. Не признаваме техните правомощия. Това не е легитимно. Ние сме за паметта на нашите предци, борещи се заедно с руснаците. Ние всички сме славяни. Ние сме една нация. Ние не разполагаме с герои като Бандера и Шухевич. Ние сме против тези хора, защото те унищожават нашата история", заяви един от протестиращите по време на втория ден от стачката.

Прокуратурата в Краснодон вече провежда разследване за нарушения в спазването на законите. Компанията на Ринат Ахметов пък засега е блокирала преговорите със стачкуващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още