IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се стигне ли до ново "подстригване" на гръцкия дълг?

Кредиторите на Атина ще преговарят за необходимостта от допълнително облекчаване на дълговото бреме

22:51 | 23.04.14 г.
Ще се стигне ли до ново "подстригване" на гръцкия дълг?

Кредиторите на Гърция ще започнат преговори за необходимостта от допълнително облекчаване на дълговото бреме, след като Брюксел потвърди, че Атина е постигнала първичен бюджетен излишък през миналата година, съобщава FT.

Изданието припомня, че европейските власти дадоха да се разбере, че не може да се очаква ново отписване на гръцки дълг, за което настояваше Международният валутен фонд (МВФ).

По-голямата част от гръцките облигации се държат от правителствени кредитори, което би означавало, че ново облекчаване на дълга би причинило директни загуби за правителствата на държавите от еврозоната.

Очаква се все пак представители на валутния блок да удължат допълнително срока на спасителните заеми за южната ни съседка, както и да понижат лихвите по тях. Въпреки че това няма да доведе до спад на размера на дълга на Гърция, който през 2013 г. достигна рекордните 175% от брутния вътрешен продукт (БВП), все пак тези мерки значително биха улеснили Атина.

Евростат потвърди днес, че първичният излишък на Гърция за миналата година е достигнал 0,8% от БВП (над 1,5 млрд. евро). От Еврокомисията потвърждават, че във връзка с това ще има преговори за евентуални облекчения на дълговото бреме.

Гръцки дипломат, пожелал анонимност, съобщава за изданието, че Атина вероятно ще повдигне въпроса още на следващата среща на Еврогрупата.

По-голямата част от първичния излишък обаче няма да отиде за намаляване на дълговете на страната, а за текущи плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още