IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Словакия ще преговарят с Украйна за реверсивни доставки на газ

Разговорите ще се състоят утре в Братислава

18:31 | 23.04.14 г. 1
ЕК и Словакия ще преговарят с Украйна за реверсивни доставки на газ

Европейската комисия (ЕК), Словакия и Украйна ще проведат тристранни преговори на министерско равнище за газа утре в Братислава, съобщи говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Говорителката допълни, че в преговорите за реверсивни доставки на газ от Словакия за Украйна ще участват освен Йотингер и словашкият министър на икономиката Томаш Малатински, както и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан.

"Страните се споразумяха да се срещнат в този формат, за да осигурят постигане на договорености по меморандума за взаимно сътрудничество по въпроса за реверсивните доставки на газ от Словакия за Украйна", уточнява говорителят на еврокомисаря.

Разговорите между Йотингер, Продан и Малатински ще бъдат последвани от друга среща на Европейската комисия, Украйна и Русия в понеделник в Москва, уточнява Ройтерс.

Сътрудничката от пресслужбата на Йотингер отбелязва, че Европейската комисия се надява такъв меморандум скоро да бъде подписан от словашкия оператор на тръбопроводите Eustream и от Укртрансгаз. Словашката страна вече е подписала този меморандум, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Предложението на Словакия ще позволи да започнат реверсивни доставки за Украйна още през октомври в обем 3,2 милиарда куб. метра годишно.

На 15 април на преговори в Братислава между словашки представители и делегация начело с украинския енергиен министър Юрий Продан не бе постигнат напредък. По информация на словашкото министерство на икономиката на Украйна са били предложени доставки на газ по газопровода от словашкия град Вояни до украинския Ужгород.

Украинската страна е настояла реверсивните доставки да стават по транзитния газопровод, по който руският газ преминава през Словакия за Европа. Преди това представители на Eustream изразиха опасения, че при организиране на такива доставки по предлагания от Украйна маршрут компанията може да наруши споразумението си с Газпром.

От Брюксел съобщават за ИТАР-.ТАСС, че ЕК очаква приемане на скорошно решение по изграждането на съединителен газопровод (интерконектор) между Вояни и Ужгород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Dimat
преди 10 години
Мислех си,че ние сме баш *** на ЕС,ама нещо словаците са се засили да ни отнемат първото място.Щели да осъществят реверс на газ към Украйна,а с чий газ?Руски.Колко евтин ще излезе той на словаците,или ще го харизват без пари,така,на добра воля.Ами,ако Русия вземе,че реши да санкционира такъв незаконен реекспорт и затвори кранчето за Словакия,каква ще стане тя?Дано това да са политически кьорфишеци,така,за пред господарите от САЩ ,иначе ще ядат и те газовата хурка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още