IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров обвини Украйна в нарушение на споразумението от Женева

Москва няма да допусне кървав конфликт в Украйна, категоричен е руският външен министър

16:27 | 21.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Лавров обвини Украйна в нарушение на споразумението от Женева

Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес Украйна, че нарушава споразумението за избягване на по-голям конфликт между двете съседни страни, постигнато миналата седмица в Женева, предаде Ройтерс.

"Предприемат се действия - преди всичко от онези, които завзеха властта в Киев, които не само не водят до изпълнение, но и нарушават постигнатите договорености в Женева", каза Лавров на пресконференция в Москва.

Той подчерта, че завършилата с човешки жертви престрелка във великденската нощ близо до украинския град Славянск, контролиран от проруски сепаратисти, показала, че Киев не желае да контролира "екстремистите".

"Украинските власти не желаят да си помръднат пръста дори, за да се справят с причините зад дълбоката вътрешна криза в страната", каза Лавров.

Най-малко трима души бяха убити при престрелка при един от контролните пунктове в Славянск, което още повече разклати и без това крехкото съгласие, постигнато миналата седмица между Русия и Украйна с посредничеството на САЩ и ЕС. То предвижда незабавно прекратяване на насилието в Украйна, където, според западните сили, Русия формира проруско сепаратистко движение. Москва обаче категорично отрича обвиненията.

Споразумението предвижда също незаконните въоръжени групи да се приберат у дома под наблюдението на ОССЕ. Сепаратистите обаче не показват никакво намерение да напуснат окупираните от тях държавни сгради в населените предимно с рускоезични жители източни и южни украински градове.

Лавров нарече "смехотворен аргумент" твърденията, че в района на конфликта е струпано голямо количество руско оръжие.

"Там просто никога не е имало друго оръжие", напомни той, и  нарече "новина" появата на въоръжени формирования с американско оръжие. Руският външен министър заяви също, че нападенията на въоръжени бойци в югоизточните райони на Украйна говорят за желание да се предизвика гражданска война. Той подчерта, че Москва ще пресече всички подобни опити.

Лавров каза, че опитите да бъде изолирана Русия са безперспективни, тъй като досега изолацията не е донесла нищо добро за никого. 

Руският външен министър е категоричен, че Москва няма да допусне кървав конфликт в Украйна.

„Този, който съзнателно провежда политика на разпалване на гражданска война, очевидно се надява да  предизвика сериозни кръвопролитни конфликти, ангажирайки се с престъпни политики. Ние не просто ще осъдим тази политика, но и ще я спрем,” заяви Лавров, цитиран от  електронното издание на Ведомости, съобщава още телевизия Bulgaria on Air. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
и за най-черногледите, този път няма място за сравнение изобщо с тогавашните събития
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Всичко върви по сценарий. Руснаците искат мир и спокойствие, но разни украински профашистки елементи затрашават живота на руснацаите в Украйна и накрая Русия ще бъде принудена да окупира Източна Украйна по чисто хуманитарни причини. По същия начин руснаците и войските на Варшавския договор окупираха Унгария и Чехословакия през 1956-та и 1968-*** година, като прогониха и убиха фашистките и контрареволюционните елементи, които застрашаваха живота на мирния унгарски и чехословашки народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
Лавров си е Лавров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още