IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Русия се е забавил до 0,8% през първото тримесечие

Икономическият министър на страната посочи сериозното международно положение и значителното изтичане на капитали

15:22 | 16.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Русия се е забавил до 0,8% през първото тримесечие

Руската икономика се е забавила рязко през първите три месеца на годината, като несигурността по отношение на кризата в Украйна е изплашила инвеститорите, които са изтеглили вложения от страната, заяви министър от правителството, цитиран от АР. 

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев заяви пред парламента, че растежът през първото тримесечие е бил само 0,8%  - далеч от прогнозата на  министерството за ръст от 2,5% - заради "сериозното международно положение през последните два месеца", както и поради "значителното изтичане на капитали".

Очакванията за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2014 г. са за ръст около 0,5%. Може би ще бъде около нулата“, заяви вчера финансовият министър на Русия Антон Силуанов.

Руските пазари бяха разтърсени от напрежението между Москва и съседна Украйна, след като Русия анексира Крим през миналия месец.

Основният борсов индекс в Москва спадна с 10% през март, заличавайки милиарди долари пазарна капитализация . През първите три месеца на 2014 г. рублата загуби 9% спрямо долара, което прави вноса по-скъп, а изплашените инвеститори изтеглиха около 70 милиарда щатски долара от страната - повече, отколкото през цялата 2013 година.

Сред главните опасения на инвеститорите са, че САЩ и Европейският съюз може да увеличат своите санкции срещу Русия, за да повлияят на търговията, особено по отношение на енергийния пазар. Европа е най-големият търговски партньор на Русия. Тя купува повече от три четвърти от руския суров нефт и природен газ, които финансират около половината от държавния бюджет на страната.

Досега санкциите на САЩ и Европейския съюз бяха ограничени до отделни руски политици и бизнесмени, близки до Кремъл. Възможността за по-строги санкции обаче е било достатъчна, за да ограничи инвестициите, който са спаднали с 4,8% през първото тримесечие, според Улюкаев.

Украинската криза идва в лош момент за руската икономика, която е изправена пред фундаментални проблеми, заяви Световната банка през март. Тя прогнозира, че руската икономиката може да се свие с 1,8% през тази година, ако нестабилността по отношение на Украйна продължи и Русия бъде засегната от повече западни санкции.

Напрежението през този месец ескалира, след като НАТО обвини Русия, че трупа войски на границата с Укрйна с цел евентуална инвазия в страната, а според властите в Киев Москва подкрепя въоръжените екстремисти в източната част на страната, където про-руски активисти превзеха правителствени сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
Ние в РБ от 6 години живеем с тaкъв рaстеж a не сме окупирaли никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
milioner4e
преди 10 години
Сега ще усетите и рецесията и тогава ще ви видим икономическите гурута и големите политици дали ще си цъкат на къс пас на войничета около границите и пак. И ще видим дали гениите от кръга "***" пак ще заповядват на Китай да си продаде дълга. Нека ви треснат и на банките санкции пък тогава, ако искате си спрете и газа и тотално се самоизяжте отвътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още