IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтингите на Киев и Харков

Влошаването на кредитния профил на Украйна има директно въздействие върху рейтингите на Киев и Харков

10:06 | 09.04.14 г.
Moody's понижи рейтингите на Киев и Харков

Moody's Investors Service понижи рейтингите на Киев и Харков от Саа2 до Саа3 с негативна перспектива, съобщава рейтинговата агенция.

Основната причина за решението на Moody's е влошаването на кредитния профил на правителството на Украйна, заради което агенцията преди дни отново понижи рейтинга ѝ до Саа3.

„Влошаването на кредитния профил на Украйна има директно въздействие върху рейтингите на Киев и Харков, като се имат предвид техните институционални, финансови и макроикономически връзки с централното правителство“, посочва се в становището на агенцията.

Moody's смята, че местните власти в Киев и Харков не са изолирани от националните пазарни рискове и нямат адекватна фискална автономия, за да поддържат рейтинг, който е по-висок от рейтинга на страната.

Институционалните и финансови връзки със суверена са резултат от факта, че правителството установява целите за приходите и разходите на местните правителства всяка година, пояснява рейтинговата агенция. Така на практика се ограничава бюджетната гъвкавост на градовете.

Освен това централната власт има правомощията да изтегля ликвидност от сметките на общините. Допълнителен фискален натиск върху местните власти оказва невъзможността на централното правителство да им осигури краткосрочни безлихвени заеми за покриване на спешни бюджетни дупки.

Данъчните приходи на Киев и Харков освен това са изложени на въздействието на вътрешните икономически предизвикателства.

При ново понижение на рейтинга на Украйна Moody's посочва, че ще понижи пак рейтингите на Киев и Харков. Повишение може да се очаква само при повишение на държавния рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още