IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият финансов министър отрече, че страната му се връща незабавно на пазарите

Няма абсолютно никакво бързане, нито предпоставки това да се случи преди Великден, коментира Янис Стурнарас в интервю за гръцко радио

15:33 | 07.04.14 г.
Гръцкият финансов министър отрече, че страната му се връща незабавно на пазарите

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас отрече, че страната му ще се върне на международните пазари през тази седмица, но потвърди, че първата продажба на облигации след тежката криза ще се състои “в някакъв момент през първата половина на 2014 г.”, съобщава Ройтерс.

“Няма абсолютно никакво бързане, нито предпоставки това да се случи преди Великден”, коментира Стурнарас в интервю за радио Vima FM.

Коментарите му последваха спекулациите в медиите, че Атина ще продаде облигации още тази седмица, както и два дни, след като ръководителят на спасителния фонд на еврозоната Клаус Реглинг предупреди Гърция да не дава твърде висока доходност на инвеститорите, за да избегне ръст на дълговото бреме.

Източници от гръцкото правителство и банковите среди в южната ни съседка, пожелали анонимност, разпространиха слух, че страната планира да продаде 5-годишни облигации още този месец, припомня информационната агенция.

Първоначалните планове на страната бяха да тества пазарите с малка емисия през втората половина на тази година, допълва агенцията.

Намаляващата доходност по гръцките облигации обаче и натискът, свързан с изборите за Европейски парламент, са убедили премиера Андонис Самарас да изтегли по-напред продажбата на нов дълг четири години, след като Гърция се оттегли от пазарите, получи два спасителни заема и преструктурира дълга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още