IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's отново понижи рейтинга на Украйна

Основните рискове пред страната са предизвикателната икономическа среда, икономическите санкции от Русия, намаляващите резерви от чужда валута и ръста на дълга

09:10 | 05.04.14 г.
Moody's отново понижи рейтинга на Украйна

Moody's Investors Service отново понижи кредитния рейтинг на Украйна - до Саа3 от Саа2 с негативна перспектива заради ескалацията на политическата криза, предава Ройтерс.

Икономическите санкции от Русия, включително ръста на цената на природния газ и търговските ограничения, още повече влошават перспективите пред икономиката на Украйна, посочва рейтинговата агенция.

Вчера Киев съобщи, че води спешни преговори със съседни държави за внос на природен газ от Запада, след като Москва на два пъти повиши цената на синьото гориво за Украйна през тази седмица.

Moody's очаква също така да продължат да се засилват и вътрешните политически рискове за Украйна предвид предстоящите президентски избори през май и парламентарните по-късно през тази година.

Освен “предизвикателната икономическа среда”, рейтинговата агенция посочва като риск и намаляващите резерви от чуждестранна валута.

Особено проблематично е и съотношението на дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очаква се дългът да се увеличи от 40 на сто към края на 2013 г. до 60 на сто от БВП до края на тази година.

Moody's подчертава, че е малко вероятно да повиши оценката си за Украйна в близко бъдеще. Според агенцията подобрение може да има само при устойчиво политическо и икономическо възстановяване.

Рейтингът на Fitch за Украйна беше понижен преди около 2 месеца от В- до ССС. Оценката на Standard & Poor's (S&P) е същата - ССС с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още