IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

Организацията ще укрепи връзките си с Украйна и с други държави от Източна Европа, стана ясно след срещата на външните министри от алианса

20:08 | 01.04.14 г. 1
НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

НАТО ще прекрати всички свои връзки – цивилни и военни, с Русия, решиха външните министри на организацията. В изявлението, разпространено на сайта на НАТО, е записано, че политическият диалог между двете страни ще продължи на ниво посланици.

Преглед на отношенията НАТО-Русия ще бъде направен по време на следващата среща на организацията, насрочена за юни.

Причината за тези мерки са действията на Русия в Украйна. В изявлението си министрите на външните работи на страните в организацията, се казва, че те не признават „незаконният и нелегитимен опит за анексирането на Крим”. През последните 20 години НАТО работи последователно за по-тясно сътрудничество и доверие с Русия. Със своите действия обаче страната е нарушила международното право, отбелязват от Северноатлантическия блок.

Призивът към Русия е да спазва още принципите на международното право и своите международни задължения и отговорности.

„Независима, суверенна и стабилна Украйна, ангажирана с демокрацията и спазването на човешките права, малцинствата и законността,  е от ключово значение за евроатлантическата сигурност”, се казва още в изявлението на НАТО.

За да демонстрира своята загриженост към Украйна НАТО ще засили сътрудничеството си с Украйна. Двете страни са се споразумели днес да прилагане на незабавни и дългосрочни мерки, за да бъде укрепена  способността на Украйна да осигури собствената си сигурност.

В отделно изявление след заседанието на комитета НАТО- Украйна, провело също днес, външните министри от организацията заявяват още, че ще продължат да търсят политическо и дипломатическо решение за спазване на международно признати граници на Украйна.

Подкрепя се и изпращането на мониторингова  мисия на Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа в Украйна. 

Организацията е приела и пакет от мерки за задълбочаване на сътрудничеството и с други държави от Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
В какво точно се е изразявало сътрудничеството на НАТО с Русия до сега?Нито са яли, нито са пили на една маса, да не говорим пък за съвместни военни операции.А иначе, дето вика Монито, натовците може да ни цопнат по някоя ядрена ракета и при нас край Варна, че да може ний да го отнесем първи в случай на по-сериозен конфликт.Като цяло лицемерието на натовци е очевидно. Уж свърши студената война, пък по цяла Европа противоракетни щитове строят. От кого аджеба ги е страх? А пък руснаците, понеже не обичат да строят бази на чужда територия, затва сега Крим вече е в Русия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още