IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтегля ли Москва част от войските си от границата с Украйна?

Според западни дипломати Путин използва разположението на войските си като лост, за да предотврати сближаване на Украйна със Запада

10:02 | 01.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Руски войски във военна база в Перевалное, до Симферопол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руски войски във военна база в Перевалное, до Симферопол. Снимка: Ройтерс

Вчера Русия даде знак за облекчаване на Кримския конфликт и обяви частично оттегляне на войските си от границата с Украйна. Западът реагира скептично на този ход. Това ще бъде първото голямо отстъпление на Русия след седмици на забързана дипломация със Съединените американски щати и Европа, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Според данни на федералното правителство на Германия руският президент Владимир Путин е информирал канцлера Ангела Меркел в понеделник в телефонен разговор, че е наредил "частично оттегляне" на руските въоръжени сили по протежението на границата с Украйна. Остава неясно обаче колко точно войски действително ще оттегли Москва.

Както съобщава руското министерство на отбраната, един пехотен батальон - относително малък отряд от обикновено около хиляда войници, е бил инструктиран да се върне до своята база на около 1300 км източно от позиция, близо до Украйна. 

Украински официални лица казват, че през последните дни от граничния район очевидно са били изтеглени до 20 000 руски войници. Около 40 000 войници все пак остават в близост до границата.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че не може да потвърди, че Русия ще изтегли войските си. „Все още има огромен контингент от руски войски на тази граница", заяви Хейгъл.

През миналата седмица представители на Запада съобщаваха за масово разполагане на руски военни сили на границата с Украйна. Нашествието предизвика опасения, че след анексирането на Кримския полуостров Русия сега се стреми да погълне и силно доминираните от руски граждани Юг и Изток на Украйна.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нарече сега случващото се частично оттегляне "малък сигнал за смекчаване".

Но от друга страна станалите известни в понеделник движения на войските също потвърждават подозрението сред западните дипломати, че Путин използва разположението на войските си като лост, за да предотврати ново сближаване на Украйна със Запада.

Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Изтегля ли Москва част от войските си от границата с Украйна?========на къде да ги изтегля? Разумно би било към Киев !! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Аха, начи вече се говори за преговори? Щото до вчера се трескаше по масата и се крещеше за санкции и наказания...! Начи има еволюция! Е те затова са тези войски там и там ще си стоят ( в най-добрия случай, щото те могат и напред! хехе) поне докато от преговори се стигне до резултата, който изключва това, за което мейданджиите подпалиха един от най-хубавите градове в Европа. Или както казваше бай Иван Теслата - кварталният електродърводелец: "Опа, скърши се! Дай отначало!" хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Е чак пък в неведение, няма как да се държи. Цялата Ъкраина е на масата и текат преговори за преразпределяне. Ей сега Лавров си прави устата за федеративна структура, познай защо. Оня другия дет беше на турне из целия свят за да зарибява против рашките, резко зави самолето и отиде при Лавров в Париж, няма да е за да зяпат кулата я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Нищо не изтегля и няма да изтегли, докато в Украйна не случи това, което я устройва Москва. За всички, които продължават да мислят за Русия с некви шаблони, главният готвач в Кремъл готви богато меню с вкусни изненади! Даже предястието беше вече сервирано и някои в американското разузнаване още не са го преглънали! Какво ли предстои? хахаха... Дръж противника в мъгла - той сам ще се заблуди! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
Jorkata
преди 10 години
Путин пак е замислил нещо... скоро пак ще постави Запада в цайкнот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ай стига бе, кат кажат "не можели да потвърдят" и ний кат земем да им се вържем.. Сигурно 10тина сателита денонощно следят границата и дават актуални снимки и даже може и видео канал да въртят, а онея са 100% в час със всичко, ама за пред хората само глаголи спрягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
Internet
преди 10 години
Гладните и голи украински юнаци дори дават оценки на РусияСмях голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още