IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър отмени ограниченията за теглене на пари от банките

Само ограниченията за паричните преводи в чужбина остават в сила, вероятно ще бъдат премахнати към края на годината

20:42 | 28.03.14 г.
Кипър отмени ограниченията за теглене на пари от банките

Кипър отмени всички ограничения за тегленията на средства от банките, съобщава АП.

Рестрикциите бяха наложени през миналата година, след като страната получи спасителна помощ от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Условието обаче беше да се преструктурира изцяло банковия сектор, а в спасяването на средиземноморската държава бяха привлечени и вложителите в банките, притежаващи негарантирани депозити.

“Облекчаването на ограниченията идва с постоянното укрепване на доверието и стабилността на банковата система”, съобщават от кипърското финансово министерство в изявление.

Преди днешното постановление дневното ограничение за теглене на пари в брой беше 300 евро за физически лица и 500 евро за фирми.

С постановлението също така се увеличава размерът на парите, които физическите лица могат да трансферират в границите на Кипър, от 20 хил. на 50 хил. евро, а за фирмите – от 100 хил. на 200 хил. евро.

Отпада и забраната за теглене на депозити преди настъпването на падежа им.

Само ограниченията за паричните преводи в чужбина остават в сила. Властите се надяват да премахнат мярката до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още