IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заобикаля местния облигационен пазар

След четири поредни отменени аукциона финансовото министерство предлага директно на банките и пенсионните фондове ДЦК за 100 млрд. рубли

14:01 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия заобикаля местния облигационен пазар

Русия продава ДЦК директно на банките и пенсионните фондове в страната за първи път от година и половина, заобикаляйки облигационния пазар, след като четири поредни аукциона се провалиха, откакто президентът Путин анексира Крим, съобщава Bloomberg.

Руското финансово министерство предлага днес 100 млрд. рубли (2,8 млрд. долара) нетъргуеми ДЦК, като едната половина са с матуритет март 2015 г. и доходност от 7,73%, а другата – с матуритет февруари 2016 г. и доходност от 8,25%.

Чрез директно предлагане на сума, трикратно надвишаваща тази, пласирана на аукционите от началото на годината, Русия може би дава сигнал, че не очаква инвеститорското доверие да се възстанови скоро, смятат от BCS Financial Group и GHP Group. 

„Финансовото министерство не иска да подплаши търсенето, което все още е налично", коментира Фьодор Бизиков, паричен мениджър в GHP Group в Москва. „То казва: Готови сме да земемаме средства, но не и на пазара. Министерството не може да разчита на чужденци, а местните инвеститори няма да се изръсят без солидна премия.“

Русия отмени седем аукциона за ДЦК през тази година заради „неблагоприятни“ пазарни условия. Международните инвеститори започнаха да напускат развиващите се пазари през януари, след като Федералния резерв ограничи програмата си за изкупуване на активи. Те продължиха да се изтеглят със задълбочаването на кризата в Украйна, което накара S&P и Fitch по-рано през месеца да понижат перспективата по руския рейтинг до негативна.

Изходящите потоци вероятно са били близо 70 милиарда щатски долара през първите три месеца, заяви по-рано през седмицата зам.-министър на икономиката Андрей Клепач. За сравнение за цялата 2013 година те са били 63 милиарда долара.

Правителството може да се въздържи от продажба на 7 милиарда долара еврооблигации и да намали програмата си за емитиране на местни облигации за 825 милиарда рубли, каза преди седмица финансовият министър Антон Силуанов. От началото на годината министерството е взело назаем 37 милиарда рубли.

"Те не искат да окажат натиск на пазара чрез увеличаване на разходите за финансиране на цялата икономика", коментира Дмитрий Дудкин, анализатор в UralSib Capital в Москва. „Нетъргуемите облигации им позволяват да покрият всички нужди от рефинансиране до края на годината".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още