IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската операция в Крим била подготвяна отдавна, сочи ново разследване

Американските служби обаче не успели да разберат за плана, пише Wall Street Journal

15:50 | 26.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската операция в Крим била подготвяна отдавна, сочи ново разследване

Руската операция в Крим е подготвяна отдавна, но пълното комуникационно мълчание не е позволило да бъде засечена от американските служби. Това показва ново разследване на Wall Street Journal.

Въпреки че американските спътници са засекли струпването на руски военни в близост до границата с Украйна, разузнаването е подценило ситуацията.

Високопоставен служител в разузнаването признава, че въпреки предупрежденията САЩ не са разполагали с точна информация какво предстои да се случи. Освен това не е засечено нито веднъж операцията да се обсъжда в телефонен разговор, нито между военните ръководители на Москва, нито между самите войници.

Според Wall Street Journal службите са крачка назад от руския президент Владимир Путин и са в неведение относно това какъв би бил следващият му ход. Има сведения, че три дни преди Кримската операция ръководителите на службите са предупредили администрацията на американския президент Барак Обама, че има възможност Путин да вземе Крим толкова бързо, че Вашингтон да научи за това, когато то вече е факт.

Изданието стига до заключението, че когато Кремъл решил да действа, вниманието на американците е било насочено към руската територия, а не към спорния полуостров. Докато осъзнали какво точно се случва, контролът над Крим вече бил овладян от руските части.

Още през декември имало сигнали, че нещо в Крим не е наред, пише Wall Street Journal. През февруари САЩ изпращат своя посланик в Украйна да посети региона, но мисията му не е достигнала до конкретна информация. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 4
BobbyM
преди 10 години
Вън от границите на Европа американски импрелиалисти. Само разруха може да се очаква от тези американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
dakl
преди 10 години
Тези съвсем ни вземат за ***.Търсят оправдание за глупостта си. Като замисъл американската акция бе брилятна, но както се казва лакумо дупе кръв с...е.Те просто навряха Путин в ъгъла като се надяваха , че няма да набере смелост да реагира.С един куршум бяха решили да отстрелят няколко заека. Да ударят по ЕС -главният икономически конкурент , а и претендент за палмата на супер сила, като се настанят на неговия 500-милионен пазар .Да направят Русия и Путин за посмещище и да ги обвиняват за всички възможни грехове.Да ликвидират всичко от суверинитета на Украйна и да използуват територията й за настаняване на собствената си военна инфраструктура, като направят абсолютно ненужни руските ядренни сили.Да, ама не!Можеш да лъжеш и заблуждаваш, но все пак идва Видов ден и хората започват да се усещат.Руснаците не само не вкараха никакви войски в Крим , въпреки приказките за руската агресия, но и не използуваха напълно разрешениет им лимит по договора за защита на Черноморския флот-25000 д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Това е като нещата по новините всеки ден дето слушаме:"Американски учени установиха .... поредната простотия днес"Един път ябълките полезни за зъбите, после вредни, после пък неутрални. Тея учени и служби да се напънат да разрешат екзестиални въпроси като например как да намалят дълга на САЩ, ще е по-полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Ми така е - като не гледат в ютюб! хахаха! Цел свет гледа на живо какво става, само американските служби не разбрали!И тия от WSJ са сериозно СМИ, шъ знайти...хахаха!Щом са го толкова закъсали, аз мога да им кажа на янките какъв ще е следващият ход на Путин, ама нема да е безплатно! хахаха... .... *** и журналята! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ми то и нашите не са знаели ама не виждам да дигат шум :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
ха-ха......не можали да разберат досега....Какъв невероятен виц!Дали някой ще се хване???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още