IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Крим - ще разпали ли допълнително украинската криза?

САЩ и ЕС подкрепят позицията на новата власт в Киев, че референдумът е противоконституцонен, Путин настоява, че защитава рускоговорящите граждани в Украйна

09:04 | 16.03.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Референдумът в Крим - ще разпали ли допълнително украинската криза?

Референдумът последва бурните събития в Украйна през последните месеци и масовите протести срещу правителството. Преди около месец проруският президент Виктор Янукович избяга в Русия, а след това руските военни сили навлязоха в Крим и напрактика областта е под военен контрол.

Кримският парламент единодушно подкрепи провеждането на референдума и обяви намеренията на регионалните лидери, както и на Русия, за възстановяване на контрола на Москва върху територията.

Временното правителство на Украйна обаче настоява, че Крим е част от страната и референдумът е противоконституционен и незаконен. Позицията им се подкрепя от Вашингтон и Брюксел.

А дали референдумът действително е законен или не? Зависи кого питате. Временното правителство на Украйна може и да го отхвърля, но голяма част от гражданите на автономната област искат отново да се асоциират с Москва.

Руският президент Владимир Путин твърди, че свалянето на президента Виктор Янукович е антиконституционен преврат и гражданите на Крим, повечето от които са етнически руснаци, имат право да решават бъдещето си по същия начин, както и други автономни региони.

Обама и европейските лидери все пак настояват, че допитването е противоконституцонно. Саманта Пауър, посланикът на САЩ в ООН, обясни пред CNN, че украинската конституция изисква териториалните референдуми да се провеждат в цяла Украйна, а не само в отделни региони. Пауър подчертава, че Янукович е избягал по собствената си воля, както и че се спазва постигнатото на 21 февруари споразумение с опозицията и европейските пратеници. Документът предвижда Украйна да избере ново правителство на 25 май, като избори се предвижда да има в цялата страна, включително в Крим.

Бързината, с която Барак Обама осъди референдума, показва, че той очаква резултатите да са в полза на присъединяването към Русия. Етническото руско население представлява 60 на сто от населението на автономния регион. Според Пауър резултатите няма да бъдат признати извън Русия.

Това обаче нямаше никакво значение през 2008 г., когато Русия изпрати военни сили в Грузия, за да подкрепи автономията на проруските региони Абхазия и Южна Осетия. Руските военни сили продължават да присъстват и в двете територии, които са ефективно анексирани.

Русия се движи от един основен мотив в украинската криза – да гарантира контрола над флота си в Черно море, който е базиран в Севастопол, както и да затвърди икономическото си влияние в Украйна и другите бивши съветски територии и сателити.

Кримският референдум на практика ще осигури оправдание за това, което е равнозначно на заграбване на територия на фона на политическите сътресения в Украйна. Обама също призна, че Русия изразява основателни опасения за запазването на военноморските си бази в Севастопол.

Досега призивите на Обама и съюзниците му Москва да оттегли военните си сили не дадоха резултат. САЩ и ЕС заплашват със санкции, но заради силните икономически връзки на Русия с някои от европейските държави повдигат въпроси доколко тежки биха били евентуалните санкции на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Могъща сила е Русия! Държава с огромен, може да се каже неограничен потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Путин е железен! С интерес следя събитията. Русия не е Иран или Южна Корея! Все още е голям залък за запада. Не е изключено времето и хода на събитията да са част от нещо много по голямо случващо се зад кулисите. Нещо е накарало Путин и Русия да заемат позиции. Явно това което им се готви от страна на запада е много сериозно /на което нямат адекватен за момента отговор/ и ги прави решителни с цел да го предотвратят. А това със санкциите ............. е много смешно и за пред широката общественост. Няма как да се получи с Русия. Историята помни много подобни опити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Много странно, но на мен ми се струва, че тези, които са против референдума май знаят резултата предварително. Защото как може да си против нещо, което не го знаеш как ще свърши. Нали съществува и реалната възможност хората да гласуват нещата да си останат както са били. И тогава ще излезе, че тези, които са против референдума са за ... присъединяването на Крим към Русия. А ако резултатите са за обратното е по-добре да ги признаем, защото "не се гаси туй що не гасне" и "насила хубост не става". Защото в противен случай е много вероятно да се наложи да ги приемаме в евросъюза, а към тая организация напоследък се присъединяват (или показват желание да се присъединят) само слаборазвити държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
ПИЧ
преди 10 години
Референдума, би трябвало да успокои страстите и съответната територия да мине под руската юрисдикция, ако народа в голямото си мнозинство го иска.А няма няма по-лошо (стана дума и в друга тема) да се налагат санции икономичски, които ще влошат приходите на европейските фирми.Както по-долу "robert" казва ще се затрудни туристо-потока и ще паднат приходите на хотелите, те пък трябва да плащат кредити, отделно- приходите в бюджета падат, дефицита се отваря и така нататък.Не бива да се притесняваме от развоя на нещата в крим, ако част от една територия се присъедндини към друга държава.В крайна сметка Обитаващото население е това което определя чия е територията. Още Ванга е казала че ще дойде ден и част от България ще се откъсне, визирайки районите около Кърджали , с преобладаващо мюсюлманско население, не ги знам точно кои са. Какаво да се прави, трябва да се раждат деца и да се населява с Българи, да се знае че тук е България, а да не да бягат по света за някой долар повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
robert
преди 10 години
Какво може да очакваме, ако има санкции и Украйна спре руската газ :....... приблизително 13,6% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ се сформира в сектор Туризъм. Туристите от Русия са приблизително 700 хиляди за миналата година. От Украйна са около 200 хиляди туристи. Ако ЕС реши да наложи санкции именно във визовия режим, това неминуемо ще се отрази доста негативно върху българската туристическа индустрия, тъй като ние ще изгубим приблизително около 400 милиона евро........само от спирането на газта общи загуби за икономиката се изчисляват на приблизително 2 милиарда лева месечно... - според министър Драгомир Стойнев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още