IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховната Рада в Киев прекрати пълномощията на Върховния съвет на Крим

Депутатите възложиха на една от парламентарните комисии да подготви постановление за предсрочни избори на полуострова

14:33 | 15.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Върховната Рада в Киев прекрати пълномощията на Върховния съвет на Крим

Депутатите във Върховната Рада в Киев гласуваха днес за предсрочно прекратяване на пълномощията на Върховния съвет на Крим, съобщи ИТАР-ТАСС. Решението бе подкрепено от 278 депутати. В хода на обсъжданията в него бе включена точка, съгласно която то влиза в сила незабавно. Същевременно депутатите възложиха на една от парламентарните комисии да подготви постановление за предсрочни избори в Крим, допълва ИТАР-ТАСС.

Същевременно временният премиер на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че политическата част на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС ще бъде подписана на 21 март, предаде Франс прес. "Разговарях с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и се съгласихме, че политическата част на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС трябва да бъде подписана по време на европейската среща на върха на 21 март", каза Яценюк, който се върна от визита в САЩ.  

Той поясни, че икономическата част ще бъде подписана на по-късен етап. Именно тази икономическа част бившият украински президент Виктор Янукович отказа да подпише през ноември, което породи вълна от недоволство, прераснало в протестно движение и довело до промените в Украйна. ЕС ще има среща на върха на 20 и 21 март.

Междувременно британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от Франс прес, заяви че е за по-твърди европейски санкции срещу Русия заради Украйна. Той изрази това мнение след провала на руско-американските преговори относно кризата в Украйна. Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се опитаха вчера да намерят изход от украинската криза на среща в Лондон.

"Изключително разочароващо е, че разговорите не доведоха до дипломатически пробив, към който се стремеше неуморно Джон Кери и който Русия можеше да осигури", каза Хейг. "Съжалявам, че Русия отказа да използва този повод, за да промени курса и че продължи да подкрепя един незаконен референдум", допълни дипломат номер едно на Великобритания.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И кой ще подпише това споразумение, тоя очилат плъх?"""""....политическата част на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС трябва да бъде подписана"""""Ахаааааа, а икономическата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още