IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредителни изстрели са попречили на наблюдатели от ОССЕ да влязат в Крим

Първа среща между представители на Русия и Украйна се проведе в Москва

20:26 | 08.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проруски войник патрулира в бронирана машина в град Балаклава на полуостров Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски войник патрулира в бронирана машина в град Балаклава на полуостров Крим. Снимка: Ройтерс

В събота се провали третият пореден опит на невъоръжени военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да влязат в Крим. За трети път през седмицата проруските нови власти в Симферопол не допускат 54 наблюдатели от 29 страни, макар те да са поканени от Киев. Наблюдателите е трябвало да прегледат информация, според която Русия изпраща много войски в Крим. Москва отрича това. ОССЕ потвърди за първи път в четвъртък, че наблюдателите са били възпрепятствани от достъпа до Крим. Процедурите бяха повторени в петък и събота, но за първи път днес срещу тях бяха отправени предупредителни изстрели във въздуха, твърдят дипломатически кръгове във Виена. Говорител на организацията заяви, че при инцидента в близост до контролния пункт Амаянс в северната част на Крим не е бил ранен никой.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано призова за разследване от страна на ОССЕ за убийствата по време на уличните битки в украинската столица Киев. "Имаше твърде много лъжи и тези лъжи бяха използвани твърде дълго, за да се насочи европейското обществено мнение в грешната посока в разрез с обективните факти", каза Лавров в Москва в събота.

Същевременно, след няколко инцидента с обсадени украински военни постове и бази през нощта, Полша заяви, че ще евакуира генералното си консулство в Севастопол "заради продължаващите затруднения, създавани от руските сили", писа полският външен министър Радослав Сикорски в Twitter. „Всички служители на нашето консулство са евакуирани, в момента те са на сигурно място", добавя той.

Русия и самият президент Владимир Путин твърдят, че в Крим няма руска армия, а това са местни части за самоотбрана. Въпреки това обаче те са екипирани и въоръжени като руската армия, а репортер на Ройтерс е забелязал в събота в база до Симферопол да влиза конвой със стотици войници, натоварени на 50-ина камиона и ескортирани от бронирани машини.

Междувременно в разгара на конфликта между Украйна и Русия за Крим в събота изненадващо се състоя среща между представители на двете страни. В Москва заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин проведе разговори с украинския посланик Владимир Йелченко, обяви руското външно министерство. На срещата "в отворена атмосфера са били обсъдени въпросите за руско-украински отношения".

Припомняме, че след политическите катаклизми в Киев в края на февруари проруските милиции и предполагаеми руски войници поеха контрола над украинския полуостров Крим. Местният парламент призова руския президент Владимир Путин да приеме полуострова в Руската федерация и насрочи референдум за следващата неделя. В петък пък руският парламент заяви своята подкрепа.

Украинското преходно правителство и Западът твърдо се противопоставят на опитите за отцепване на Крим и считат обявения от Кримския парламент референдум за нелегитимен. Заради изпращането на руски войски на полуострова САЩ наложиха забрана за пътуване на руските и украинските представители и замразиха техните активи. Европейският съюз също обсъжда какви санкции да наложи.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе вие нормални ли сте се чудя. Вие си искате Живков, обичате да ви газят и това е. Русия държа 50 години Източна Европа в робство и потапяше всеки опит за свободно изразяване на мнение в кръв.Русия съсипа живота на родителите ни и ги превърна в оскотели и лишени от право на избор членове на социалистическата диктатура. Нашата страна беше част от всичко това, а вие се кефитеКакто се пееше в една песенВсички са смръдливи и задръстениМачкат ги, а те се чувстват гот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
На времето четох някъде, но сега не ми се рови да търся, но зная, че първата идея за създаване на държавата Израел е била да бъде на полуострова Крим, като някаква много богата еврейка е била готова да го купи. А преди това, Ленин, залага Крим пак в някаква еврейска американска банка и тегли заем. Този заем Ленин го оставя наследство на Сталин. И май тоя заем еврейката е искала да погаси и да създаде там Израел,.....И това, че Хрушчов "подарява" Крим на Украйна, пак е някаква игра, кой на кого дължи пари....Тя тая политика само около парата и земята се върти...................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Рейтингът на Путин в Русия е около 90-95% висок! Такава поддръжка не е имал досега!Каква гавра, СИВ се саморазпусна, а НАТО остана!Защо не се саморазпусна и тази организация?Смятате ли, на какво ниво е била вътрешната пропаганда и страхотната предварителна подготовка, да овладеят абсолютно всичко още в момента, когато пада комунистическата система! Каква армия от предатели е било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Скоро стрелбата няма да е само във въздуха, защото някои не разбират от дума, а само от бой! хаха!Руснаците имат да си връщат доста за лъжите! Едно време оня *** Горбачов подари източна Европа на запада срещу клетви. че НАТО няма да се разширява на изток. Какво стана? Излъгаха ги да си нарежат ракетите със среден обсег, а срещу това какво получиха? Излъгаха, че в Ирак има ОМП, излъгаха, че няма да правят нова държава в Сърбия, излъгаха в ООН с резолюцията за Либия, че ще налагат безполетна зона, а всъщност унищожиха Кадафи с бомбардировки и сухопътни сили и последно - кой подписа споразумението в Киев на 21 февруари? Не са ли подписите на външните министри на Германия, Полша и Франция на този документ и какво стана часове, след като го подписаха?Руснаците вече не вярват на никого и най-важното - те не искат Крим! Те искат цяла Украйна и ще си я вземат - само гледайте! Купете си достатъчно пуканки и се настанете удобно - няма да стане бързо. Руснаците не бързат за никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
И освен това толкова добре екипирани, снабдени, организирани и ръководени.Тази лъжа е доста по-плоска и по-*** от измисления преврат в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
hex
преди 10 години
Проруски войник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още