IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредвидимият

Със склонност към арогантност Путин се появи пред пресата, но не даде ясен ангажимент за мира в региона

20:26 | 04.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин: &quot;На дипломатите им е даден език, за да не казват истини&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин: "На дипломатите им е даден език, за да не казват истини". Снимка: Ройтерс

Владимир Путин не може да разбере това суетене: Какво ли искат всички? Този въпрос резонира във всички негови отговори. Тенорът: „ама всичко тук е напълно логично, това, което в момента се случва в Украйна. Можете или не искате да разберете това“?

В Киев е имало смяна на властта със силата на оръжието, хората са застрашени и трябва да бъдат защитени, а Русия просто защитава своите интереси – точно, както САЩ правят това от незапомнени времена. Такова поне е възприемането на Путин, пише в свой коментар за германския всекидневник Handelsblatt Щефан Кауфман.
Изненадващо руският президент покани медиите на пресконференция в Москва. От няколко дни светът обсъжда поведението на Русия в украинската криза, а сега президентът отвръща на удара. В ролята на непредсказуем. Езикът на тялото му е ясен: разкрачени крака. Неговият външен вид: уверен със склонност към арогантност. Неговите изявления: неказващи нищо.



"На дипломатите им е даден език, за да не казват истини", казва Путин в един от своите отговори. Но доста по-директни са и изказванията му. Нека назовем само три примера: „Няма да има война", казва той. Или: „Няма никой, с когото да мога да говоря в Киев". Или „Смятате ли, че в Западна Европа всичко винаги е легитимно“.

Къде е сиренцето в капана: всъщност думите на Путин не разкриват нищо за онова, което очаква съдбата на Украйна. Защото зад всяко едно от иначе ясните негови изявления е скрито по едно "но".

Пример 1: въпросът за войната. „Не се ли тревожите, че може да избухне война", пита журналист. "Не, това не ме притеснява, защото ние не искаме да се борим срещу украинския народ“. Друг е въпросът, разбира се, ако има заповед за огън за войниците от украинската армия. В допълнение Русия си запазвала правото на всички опции, ако в източната част на Украйна избухне анархия. A един ясен ангажимент за мирно решение звучи различно.

Пример 2: въпросът за правителството. От юридическа гледна точка Путин вече не се чувства обвързан с договорите с Украйна. В края на краищата и Западът говорил за революция, в чийто край се появява ново правителство. Но правителство, което е дошло на власт със силата на оръжието. „С такова правителство аз нямам договори, тъй като това не е легитимно правителство", заяви Путин. За него Янукович продължава да е законният президент. Тоест - отхвърляне на всичко, което се случва в Киев? Но непредсказуемият стига и по-далеч: „Имало контакти на правителствено равнище с украинските държавни ведомства, за да ги подкрепят във възстановяването на икономиката“ Така Путин остава непрозрачен.

Пример 3: Въпросът за вината. Отговорен за случващото се в съседната страна според Путин е преди всичко Западът. Хаосът е бил предизвикан от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което е било отхвърлено, а Съединените щати, които заплашват Русия със санкции, Путин обвинява в двойни стандарти.

„Ние сме обвинени, че нашите действия не са законни", каза Путин. „Смятате ли, че на Запад всичко винаги е легитимно". Путин има предвид използването на американски военни в Афганистан и Либия. Съединените щати винаги преследвали упорито собствените си геополитически интереси. „Каквото можете вие, ние също можем“ - това бе предупреждението на Москва към Запада. Но дори и по този въпрос Путин си оставя вратичка. По отношение на германското предложение за международна контактна група в Украйна той казва: „По принцип това е възможно решение".

И така – изявата на Владимир Путин показва, че той се счита за ключов човек в кризата - но засега не взима конкретни решения, за да я обезвреди, заключава в коментара си Кауфман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 10 години
Путин, срокът на годност на Руската империя изтича. Сорри!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още