IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна днес гласува временното правителство

Партията на Кличко, който смята да се кандидатира за президент, ще гласува в полза на новия кабинет, но няма да влезе в състава му

10:08 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна днес гласува временното правителство

Украинският парламент ще гласува днес новото временно правителство на страната.

Представителите на партия “УДАР” на Виталий Кличко обявиха, че ще гласуват в полза на новото правителство, но няма да влязат в състава му. Скоро след това на площад “Евромайдан” бяха обявени и членовете на кабинета.

Всичко това се случва на фона на продължаващото напрежение на Кримския полуостров. В Украйна обаче не очакват проблеми с днешното гласуване.

Кличко обяви, че смята да се кандидатира за президент, а кандидат за премиер стана Арсений Яценюк. Последният определи всички членове на новия кабинет като политически самоубийци, тъй като поемат властта в тежък момент за страната.

Яценюк е категоричен, че е необходимо предприемането на непопулярни стъпки, които да доведат до оздравяването на икономиката и стабилизирането на институциите.

Новият парламент има две основни задачи, смята временният украински президент Олександър Турчинов. На първо място е охлаждането на напрежението в Кримска област, а на второ - избягването на фалитa и връщането на доверието на кредиторите и инвеститорите.

Турчинов обяви още, че ако страната се стабилизира, той самият ще се оттегли с чувство за изпълнен дълг. Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна обяви, че новият кабинет ще трябва да предприеме трудни стъпки, ще бъде критикуван и подценяван, но ще върне страната към нормалния живот.

Борис Тарасюк е кандидатът, издигнат за поста вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията, докато Александър Шалапак се очаква да заеме поста министър на финансите. За външен министър е предложен Андрей Дещиц. Журналистката Татяна Черновил, която беше пребита от силите за сигурност, е предложена от Евромайдана да оглави антикорупционното звено към правителството. Начело на вътрешното ведомство може да застане Арсен Aваков, а Дмитри Булатов да стане министър на спорта.

Колкото по-бързо бъде формирано новото правителство, толкова по-рано могат да започнат преговорите с МВФ за отпускането на спешна финансова помощ на страната. Междувременно в Киев пристигнаха американски финансови експерти, които търсят всички възможности за оказване на помощ.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още