IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин проверява бойната готовност на войските в Западна Русия

Нараства напрежението в Крим, проруски демонстранти и поддръжници на новата власт в Киев влязоха в сблъсък пред сградата на Върховния съвет на областта

16:11 | 26.02.14 г. 7
Путин проверява бойната готовност на войските в Западна Русия

Кримските депутати под натиск от проруското мнозинство на полуострова трябва да обсъдят кризата, довела до свалянето на проруски настроения украински президент Виктор Янукович в Киев, пише Dnes.bg.

Участниците в единия митинг скандираха "Крим не е Русия", и "Украйна, Украйна", в другия развяваха руски знамена с викове "Русия, Русия". Само малочислен полицейски кордон разделяше двата митинга и това доведе до рязко изостряне на обстановката в Симферопол - столицата на автономната украинска република.

Много от проукраинските демонстранти - общо около 2000 според Ройтерс, са етнически татари, които са местното население на черноморския полуостров. Кримските татари участваха активно в протестното движение срещу Янукович и хранят лоши чувства към Русия, след като бяха масово депортирани от полуострова по заповед на бившия съветски диктатор Йосиф Сталин по време на Втората световна война.

"Ние сме готови да се бием за Украйна и за нашето европейско бъдеще", каза 54-годишният Нуридин Сейтаблаев, инженер по професия, цитиран от АП. Лидерът на кримско-татарския митинг Рифат Чубаров, цитиран от ИТАР-ТАСС, се изказа категорично срещу провеждането на сесията на местния парламент.

Сред проруските демонстранти се отличава група казаци. Те засвидетелстваха своята лоялност към Москва и клеймяха "бандитите", завзели властта в Киев.

Рускоговорящите са мнозинство в Крим - единствената област на Украйна, където етническите руснаци преобладават, отбелязва Ройтерс. Крим беше част от Русия до 1954 година, когато съветският лидер Никита Хрушчов подари областта на Украйна. Той има стратегическо значение за Русия, защото там и сега се намира главната военноморска база на руския Черноморски флот - пристанището Севастопол.

Заради напрегнатата обстановка в Севастопол, където също преобладава руското население, започна създаването на народни дружини - отряди за бързо реагиране с цел "охрана на реда и спокойствието в града". В тях вече са се записали 3500 доброволци, включително жени и възрастни хора. Те ще патрулират по улиците заедно със сътрудници на милицията.

Във вторник депутат от руската Дума по време на визита в Крим каза, че Москва ще защити местното рускоезично население. Думите му засилиха опасенията, че Русия се опитва да оправдае евентуална военна намеса там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А какво би казал за почти идентична ситуация но у нас?Турция едва ли ще остави Кърджали на анархията - все пак там е базиран исляма в България, отделно, преобладаващата част от населението са турци. Тя има стратегически интереси там. Значи по-добре да не гледа безучастно как защитаваме страната и земята си от демократичната мюсюлманска асимилиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bocman
преди 10 години
Ratimid ...идеята бе съвсем друга, не в този смисъл. Редакторите са я разбрали и са нанесли необходимата корекция ...А иначе си абсолютно прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
bocman
преди 10 години
Е.....тази "Строева подготовка" малко в повече идва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още