IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин проверява бойната готовност на войските в Западна Русия

Нараства напрежението в Крим, проруски демонстранти и поддръжници на новата власт в Киев влязоха в сблъсък пред сградата на Върховния съвет на областта

16:11 | 26.02.14 г. 7
Путин проверява бойната готовност на войските в Западна Русия

Руският президент Владимир Путин разпореди спешна проверка на бойната готовност на въоръжените сили в Западна Русия в сряда, демонстрирайки военната мощ на Москва на фона на напрежението в Украйна, предаде Ройтерс.

„В съответствие с разпореждане на президента на Руската федерация силите в Западния военен окръг са поставени в готовност към 14:00 часа днес“, заявил е руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Интерфакс. 

След завръщането си на президентския пост през 2012 г. Путин разпореди няколко такива изненадващи проверки в различни райони на Русия с аргумента, че военните трябва да бъдат в готовност, но геополитическите нюанси трудно биха могли да бъдат по-ясни този път.

Западният район граничи с Украйна. Шойгу е посочил, че проверката ще бъде проведена на два етапа, като ще приключи на 3 март и включва също и сили в Централна Русия.

Путин не е правил публични коментари за Украйна след оттеглянето от власт на президента Виктор Янукович през уикенда.

САЩ и европейските държави настояват Русия да се въздържа от военна намеса в Украйна, която Путин държи да стане част от Евразийския съюз.

Руските власти са заявили, че Москва няма да се намесва в Украйна, като същевременно обвиняват Запада в намеса. Интерфакс цитира днес говорителя на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, че няма да се използва сила.

В понеделник обаче руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че интересите на Русия и на нейните граждани са поставени под заплаха – формулировката напомня изказвания, с които беше оправдавано навлизането на Русия в Грузия през 2008 г., когато той беше президент.

Междувременно нараства напрежението в Крим. Проруски сепаратисти и поддръжници на новата власт в Киев  влязоха в сблъсък пред сградата на Върховния съвет на Крим преди началото на свиканата спешно сесия на регионалния парламент на автономната република, предаде Ройтерс.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А какво би казал за почти идентична ситуация но у нас?Турция едва ли ще остави Кърджали на анархията - все пак там е базиран исляма в България, отделно, преобладаващата част от населението са турци. Тя има стратегически интереси там. Значи по-добре да не гледа безучастно как защитаваме страната и земята си от демократичната мюсюлманска асимилиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bocman
преди 10 години
Ratimid ...идеята бе съвсем друга, не в този смисъл. Редакторите са я разбрали и са нанесли необходимата корекция ...А иначе си абсолютно прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
bocman
преди 10 години
Е.....тази "Строева подготовка" малко в повече идва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още