IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Василев: Българската позиция относно Украйна трябва да бъде по-активна

Нужно е да осъзнаем, че като член на ЕС трябва да заемем позиция, която е против Русия, твърди дипломатът

21:02 | 25.02.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Ил. Василев: Българската позиция относно Украйна трябва да бъде по-активна

„От всички сценарии в Украйна, най-лошият е липса на решения. Трябва да се излезе от омагьосаният кръг, в който Европейският съюз (ЕС) се опитва да помогне, а Русия пречи“, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Според него Украйна не е толкова зле откъм макроикономически показатели и истинският проблем се корени в огромния политически риск и фактът, че дори да бъде отпуснат заем на страната, няма кой да подпише документите за него.

„Киев може да успее чрез финансиране да се възстанови финансово и икономически, но парите няма да помогнат за зейналите бразди между народа. Тази дупка е истинското предизвикателство за всеки, който дойде на власт. Сега са нужни много усилия да се предотврати приятелски и братски народи да станат смъртни врагове“, обясни Василев.

Българската позиция по случващото се в Украйна трябва да бъде по-активна, допълни той. Страната ни е свикнала да бъде консуматор на европейската външна политика, но сега ситуацията е по-различна и изисква точна реакция.

“Все още имаме проблем с еманципацията спрямо политиката на Русия. Много хора в България изпитват трудност да осъзнаят, че Украйна, Русия и ЕС си противостоят и ние като член на общността трябва да вземем позиция, която е против Русия. Това е изключително трудно решение“, допълни дипломатът.

Василев уточни, че в условията на конфронтация са застрашени енергийните проекти в България, особено „Южен поток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
pet5555
преди 10 години
Трябва да предусещаме какво е добро за господаря, и да лаем в тая посока.Защо бе г-н Василев? Европейския съюз е сбор от държави, всяка от които свой интерест защитава.С какво беше по-лоша за нас предишната Украйна от сегашната? та да лаем срещу предишната? Знаем ли как ще завърши кризата в Украйна? къде е НАШИЯТ интерест? Както в Либия, Ирак, Кувейт Египет, Сирия? Какво стана като лаехме против Садам Хюсеин? Дали твоите думи не са л---е за да се харесаш на господаря/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Трябва да подкрепим европейското бъдеще на украинския народ. Ако някой е против, значи той е против нас, а не ние против него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
*** позиция.Като знаете до каква степен сме зависими от Русия по-добре си мълчете и си трайте бе!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 10 години
Май никой не се сеща, че в многонационална Украйна има повече от 400 хиляди българи, които до сега са имали правото да ползват родния си език и това е записано в украинската конституция. Сега т.н. "революционери" (погромаджии по същество) премахват тия права, въпреки конституцията, а нашите външнополитически *** въобще не си и мислят да защитят интересите на нашите сънародници. Защото са ***, корумпирани, продажни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
SeriousVassilis
преди 10 години
кои каквато позиция иска да взима Василев. Не си никой, и никой няма право да налага мнение върху останалите. ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още