IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна смени шефа на централната банка

На мястото на Игор Соркин парламентът назначи депутатът от опозицията Степан Кубив

22:32 | 24.02.14 г. 1
Украйна смени шефа на централната банка

Украйна смени шефа на централната банка, предаде Bloomberg.

Парламентът прие днес оставката на ръководителя на Националната банка Игор Соркин. На негово място е назначен депутатът от опозицията Степан Кубив.

Промяната беше подкрепена от 310 депутата във Върховната Рада при необходими 226 гласа.

Този месец в Украйна бяха наложени мерки за контрол на капитала, с изключение на трансакциите в чужбина, свързани с обучение или с лечение, за да се избегне още по-дълбок спад на националната валута.

“Задачата на новото правителство е да спре срива на националната валута, да стабилизира обменния курс, да осигури навременното изплащане на пенсиите и заплатите, да спечели отново инвеститорското доверие и да създаде нови работни места”, посочи Олександр Турчинов, който пое президентските пълномощия.

“Другият приоритет е завръщането ни на пътя на европейската интеграция”, допълни Турчинов.

Агенцията припомня, че днес временното правителство на източноевропейската страна поиска 35 млрд. долара международна помощ за възстановяването след безпрецедентните протести и предотвратяването на банкрут на Украйна.

Изпълняващият длъжността финансов министър Юрий Кобольов предложи да се свика международна конференция на донорите.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Оливър Бейли съобщи, че Брюксел работи по пакет за икономическа подкрепа на Украйна в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Агенцията информира още, че след като Юлия Тимошенко, бившият премиер на Украйна, която излезе от затвора през почивните дни, отказа да се кандидатира за президент и премиер, Микола Томенко, член на партията на Тимошенко “Отечество4 обяви, че ще се бори за премиерския пост. Другите кандидати са опозиционният лидер Арсений Яценюк и милиардерът и бивш министър на икономиката Петро Порошенко.

По-късно днес лидерът на UDAR Виталий Кличко също отрече, че ще се бори за президент или за премиер на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ще печатат? Познато ми е :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още