IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Агов: Украйна завоюва мястото си в Европа по най-драматичния начин

Последиците за онези, които спират хората от естествения им стремеж към свобода, ще са много тежки, коментира той

13:13 | 22.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Асен Агов: Украйна завоюва мястото си в Европа по най-драматичния начин

С кръвта на убитите протестиращи от последната седмица Украйна завоюва мястото си в Европа по най-драматичния начин, коментира в ефира на Bulgaria On Air Асен Агов, председател на Интерпарламентарния съвет НАТО-Украйна до май 2013.

“От днес нататък ще бъдат европейци, защото са платили с кръвта си за европейското бъдеще на своите синове и дъщери. Нито една държава не е завоювала по този начин европейското си бъдеще,” коментира Агов.

По думите му, ако се беше стигнало до гражданска война, притокът на бежанци към България е щял да бъде огромен.


„България е видяла това, когато са бягали от болшевишката революция”, допълни Агов. Той подчерта, че случващото се в Киев може да бъде сравнено с гражданската война в Гърция през 1948 и 1949 година и с унгарските събития от 1956 година.

„Това е сблъсък  между авторитарната, имперска постсъветска система, и Европа и свободния свят”, коментира Агов. Той очаква последиците да бъдат много тежки. Такива според него ще има и за Русия, и за всички онези режими, „които се опитват да отклонят хората от естествената им воля за свобода”.

Олена Коцева от Сдружението на украинските организации в България подчерта, че хората в Украйна в момента нямат доверие нито на политиците, нито на правителството. Исканията им са за оставка на президента и задължителен съд за смъртта на протестиращите, която е допусната през 21 век, допълни още тя.

Цялото предаване с коментари за бъдещето на Украйна и последиците след кървавите събития от последната седмица може да гледате днес, 22 февруари, от 18 часа в ефира на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още