IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Украйна подписаха мирно споразумение*

Предвижда се възстановяване на предишната версия на конституцията, провеждане на президентски избори и оттегляне на протестиращите от улиците

17:36 | 21.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Демонстранти слушат служители на полицията, присъединили се към протестите в Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти слушат служители на полицията, присъединили се към протестите в Киев. Снимка: Ройтерс

Украинският президент Виктор Янукович и лидери на опозицията постигнаха споразумение, което има за цел да сложи край на политическата криза в страната и на кръвопролитията, превърнали части от центъра на града във военна зона, предаде CNN.

Янукович, лидери на опозицията и представители на Европейския съюз подписаха споразумението днес следобед след нощ на трудни преговори, които продължиха и през деня. 

„Добър компромис за Украйна. Дава шанс на мира. Отваря пътя към реформи и Европа“, написа полският външен министър Радослав Сикорски в Twitter преди окончателното полагане на подписите под споразумението.

То дава на правителството 48 часа да възстанови предишната версия на конституцията на страната, която ограничава правомощията на президента и предвижда да бъдат направени още конституционни промени до септември, сочи чернова, публикувана на сайта на германското външно министерство.

В споразумението също е залегнало провеждането на президентски избори „веднага щом влезе в сила новата Конституция, но не по-късно от декември 2014 г.“

Според условията в споразумението протестиращите трябва да се оттеглят от улиците и да предадат оръжията си в рамките на 24 часа.

Предстои да бъде проведено съвместно разследване на актовете на насилие от последните дни. В него ще участват властите, представители на опозицията и на ЕС.

Към момента не е наличен коментар от лидерите на опозицията.

В официална позиция българското правителство приветства постигнатото съгласие и призова правителството на Украйна да прояви "максимална сдържаност", а представителите на опозицията да се дистанцират от тези, които прибягват до радикални действия и употреба на сила. 

"България категорично осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени през последните дни. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят репресиите и насилието", се казва още в изявлението на кабинета Орешарски, разпространено от пресцентъра на МС.

Украинският народ може да разчита на последователната подкрепа на България за осъществяване на процеса на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за страната, допълват от правителството и подчертават, че България винаги е подкрепяла европейската перспектива пред Украйна и задълбочаването на връзките на страната с ЕС. 

* Статията е допълнена с позицията на българското правителство по повод подписаното споразумение в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Няма проблем щом ще плаща със собствени печатни материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Честито, сега ЕС ще плаща за Украйна и то много повече от 15 млрд евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още