IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Украйна до ССС

От администрацията на Янукович съобщават за постигнато споразумение с външните министри на Франция, Германия и Полша, загиналите в Киев надвишават 100 души

09:31 | 21.02.14 г. 9
S&P понижи рейтинга на Украйна до ССС

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Украйна за втори път за последните три седмици заради политическата ситуация, ескалацията на насилието и жертвите на уличните боеве в Киев, предаде Ройтерс.

Агенцията предупреждава, че има риск от фалит на страната.

S&P понижи оценката си за Украйна с една стъпка до ССС с негативна перспектива, което отразява виждането й, че страната трябва спешно да си осигури финансиране, за да избегне банкрута.

“Понижението на кредитния рейтинг на Украйна отразява значителното влошаване на политическата ситуация в страната. Според нас това увеличава несигурността около руската финансова подкрепа през 2014 г. и поставя под съмнение способността на правителството да обслужва дълга”, посочва се в съобщението на рейтинговата агенция.

Междувременно опозиционните лидери, цитирани от CNN, съобщават, че загиналите на централния площад в Киев са вече над 100. Ранените само през последните 24 часа са почти 600 души, като над 300 са хоспитализирани и са в тежко състояние.

Дипломатическите преговори на външните министри на Германия, Франция и Полша с президента на Украйна Виктор Янукович и опозицията обаче явно са постигнали някакъв резултат. Полският министър Радослав Шикорски писа в Twitter, че преговорите са приключили, а от украинското президентство съобщават, че има споразумение с европейските министри, което ще бъде подписано по-късно днес, но все още няма подробности за постигнатите договорки.

Според репортери на CNN силите за сигурност на централния площад на Киев са се изтеглили назад под дъжд от павета. Стрелбата на униформени с автоматично оръжие по демонстрантите обаче е продължила през цялата нощ.

Вътрешното министерство на Украйна за пореден път обвини опозицията за насилието. По-рано от президентството също обвиниха демонстрантите, че са нарушили примирието, постигнато през нощта в сряда срещу четвъртък.

Медиците, които помагат на протестиращите на място, обаче обвиняват правителството за ситуацията. Лекари и доброволци коментират, че полицаи стрелят директно в главите на хората, което не им дава никакъв шанс за живот.

Хотел в близост до барикадите пък се е превърнал в своеобразна полева болница. Освен ранените, там се донасят и убитите, има и свещеници на разположение.

Късно през нощта парламентът на Украйна прие резолюция, в която се посочва, че силите за сигурност трябва да спрат употребата на оръжие. Беше прекратена и “антитерористичната” операция, обявена няколко дни по-рано. Дали обаче тази резолюция, която няма нужда да бъде подписвана от Янукович, ще се задейства, предстои да се види.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
забравил си за Чечня, Грузиякъв го дирят в Молдова, Приднестровиетои много важният въпрос защо продължават да виждат враг в НАТО а не при тези, които извършват терористични актове на територията им (мюсюлманите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Робството ни е наложено от местните маймуни от малко по-високо ниво, а не от Русия.Русия не прави нищо по-малко от САЩ за да установява влияние. Но като, че ли го прави една идея по-цивилизовано, чрез договори и ресурси. Иначе аз не се сещам през последните 20 години Русия да е скачала военно на която и да е държава и да и налагала "демокрация" или каквото и да е. Айде да погледнем малко по-трезво и да преценим по добре, кой тероризира целия свят, както военно с армията си, така и икономически с валутата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
"Руското робство"??? - странно робство е това при което населението расте от 4 мил. до 9 мил. и индустриалното и селско производство нарстват с 10000%. Руските "поробители" изпратиха 2-*** Български космонафти в космоса, колко изпратиха Американските и Европейските ни "Освободители"? Още 20 г. така "освободени" и в БГ-то ще останат само *** и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Примирението е лошо нещо.По добре кратък живот с борба, но да се оставиш да си роб или слуга .... губи се смисъла от живота.Иначе за рейтингите - то Украйна е в по слаб вариант на гражданска война, а и вече е фалирала след като чака на подаяния.Проблема е, че вместо да признае некадърността си Янукович реши да държи властта дори с цената на живота на стотици хора. Рано или късно ще го докопат и ще бъде съден в Хага за убийствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Оооо, разбира се че бях фен но само докато имах надежди че ще се отървем от руското робство.Вече я нямам тази илюзия и затова повече нямам нужда и от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Чакай малко .... ти не беше ли фен на Еврейския съюз !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
На *** от Брюксел им трябва евтина работна ръка, изпълнена с надежда за нещо по-добро, която е готова да пожертва още 10-20 години от живота си в химерите и заблудите на измислената измама наречена Европейски Съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Сега *** от Брюксел колко ли ще платят за Украйна? А ние с колко ли ще участваме?Защото след техните изпълнения едва ли Русия на Путин ще бутне дори стотинка повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Следваща стъпка е да сложат и едно "Р" след рейтинга и ще е точно вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още