IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примирието в Киев бе нарушено

Ройтерс съобщава за 21 убити цивилни граждани, с което броят на жертвите в последните дни достига около 50

20:00 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Примирието в Киев бе нарушено

Нови стълкновения в центъра на Киев нарушиха примирието, обявено по-рано от подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович, докато украинският лидер се среща с министрите от ЕС, които настояват за компромис с проевропейската опозиция, съобщава Ройтерс.

Фотограф на агенцията е видял 21 трупа на цивилни граждани на Площада на независимостта, на наколкостотин метра от мястото, където Янукович прие делегацията на ЕС. 

С това жертвите на насилието в последните дни достигат около 50. Протестиращите, които окупираха района от три месеца са мятали запалителни бомби и павета, за да изтласкат специалните части от площада.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Виталий Захарченко е заявил, че полицията е била снабдена с бойно оръжие и ще го използва според закона, за да защити себе си и други хора, и да освободи заложници. Според полицията протестиращите държат като заложници 67 полицая.

Като знак за намаляващата подкрепа за Янукович, избраният от него управител на Киев напусна управляващата Партия на регионите в знак на протест срещу кръвопролитията.

Усилвайки натиска върху украйнския президент руският премиер Медведев призова Янукович да възстанови реда в страната, ако иска да получи следващия транш от спасителния заем от Русия.

Външните министри на Германия, Франция и Полша прекараха по-голямата част от деня в Киев в срещи с Янукович и опозиционните лидери.

Те изпратиха доклад до колегите си от ЕС, които обсъждат в Брюксел санкции срещу режима на Янукович. В проектоизявление за срещата се призовава за целеви мерки срещу определени лица, оръжейно ембарго и забрана на оборудването за вътрешни репресии.

Русия критикува действията на ЕС и САЩ, наричайки ги изнудване, което само ще влоши ситуацията. Президентът Путин праща пратеник в Киев, за да посредничи в разговорите с опозицията по молба на Янукович.

Германският канцлер Ангел Меркел призова Янукович да приеме предложението на ЕС за посредничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още