IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИНТ: Т като Турция

Страната на Ердоган е класическият пример, че развиващият се свят трудно ще успее да се възползва от буксуването на развитите икономики

18:30 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
МИНТ: Т като Турция

Разкрач между "Петте крехки икономики" и МИНТ. Най-общо погледнато така изглежда ситуацията за една от най-широкото обсъжданите страни в последните месеци – Турция.

Скорошните новини от страната са ясно доказателство, че развиващите се икономики вероятно няма да успеят да се възползват пълноценно от шанса, който се откри пред тях след кризата от 2008 г. Очакванията за свиване на стимулите в САЩ, които в крайна сметка се материализираха в края на 2013 г., причиниха значителни щети на капиталовите потоци към развиващите се пазари, в това число и към Турция. Управляваната от Реджеп Тайин Ердоган 17-та по размер икономика в света се сблъска и със серия политически проблеми, които допълнително поставиха под натиск развитието ѝ.

Последното голямо макросъбитие от страната бе решението на централната банка, която на извънредно среднощно заседание повиши рязко всички свои основни лихвени проценти. Ходът бе провокиран от значителния спад на турската лира, поевтиняването на която натежа върху държавните задължения.

Според анализаторите икономическите показатели са от съществено значение именно в този момент. Правителството е изправено пред редица предизвикателства в условията на дестабилизиране на икономиката.

Страната бе изправена пред засилен политически и икономически натиск за действие след силното оскъпяване на вносните стоки. Тенденцията подкрепи ръста на инфлацията, който през януари отбеляза нов възход до равнище от 7,48 на сто. Базираната в Анкара централна банка си постави за цел равнище на инфлацията от 5%.

Същевременно през 2013 г. годишният индекс на потребителските цени достигна 7,4%, а година по-рано бе отчетено равнище от 6,2 на сто.

Реакцията на проблемите в страната не закъсня. Международната кредитна агенция S&P понижи перспективата пред рейтинга на Турция от "стабилна" до "негативна" заради риска от "твърдо приземяване" на икономиката.

Подобни сигнали се забелязват бързо от инвеститорите. Основният борсов индикатор в страната Borsa Istanbul отстъпва с над 6% от началото на годината и с близо 17 на сто на годишна база. Спъването на капиталовите потоци към икономиката пък блокира целия икономически растеж на страната, която вероятно ще продължи да е изправена пред политическите амбиции на лидера си.

Повече за икономиката на Турция може да видите в разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още